В Україні розпочато серію заходів з вимірювання стереотипів по відношенню до вимушених переселенців

«Чи бачили ви Буратіно?»

В Україні розпочато серію заходів з вимірювання стереотипів по відношенню до вимушених переселенців

 

Днями на Півдні та Сході України розпочато дослідження, спрямоване на виявлення найбільш поширених стереотипів про переселенців з Донбасу. Цього тижня інтерактивні заходи з вимірювання стереотипів вже відбулися в Мелітополі та Харкові, де громадські діячі, менеджери культури, педагоги, журналісти, волонтери, а також активні громадяни з числа внутрішньо переміщених осіб, спробували виявити та проаналізувати існуючі стереотипи по відношенню до вимушених переселенців, а також дали поради щодо інтеграції внутрішніх мігрантів та їх повернення до повноцінного життя.

Заходи відбулися в рамках дослідницького проекту «Діалог і примирення в Україні», що ініційовано Літературним угрупованням «СТАН» (Луганськ) спільно з ГО «Культурний діалог» (Кременчук) за підтримки фонду NationalEndowmentforDemocracy.

Серйозні, але умисно по-дитячому сформульовані питання до переселенців викликали різноманітні емоції. Одна з жінок плакала, згадуючи напис «Добро пожаловать в АД» на в’їзді в її рідне місто Горловку, інші – щиро й в подробицях відповідали на складні питання громадських лідерів та культурних діячів.

Але найбільш різноманітні емоції викликало питання «Чи бачили ви Буратіно?». Сформульовано одним з мелітопольських хлопчиків, на початку воно викликало посмішки у учасників заходу. Але хлопчик мав на увазі зовсім не відомого героя казок й мультфільмів, а страшну російську установку «Буратіно», що сіє смерть на Сході.

Після проведення заходів група соціологів та громадських активістів розпочала підготовку Загальноукраїнського аналітичного звіту. В цей документ, що буде презентовано в квітні 2015, також увійдуть данні анкетування мешканців міст, моніторинг регіональних ЗМІ щодо наявності ознак упередженого ставлення до переселенців та матеріали з заходів по вимірюванню стереотипів, що найближчим часом відбудуться в Києві, Вінниці, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Кременчуку та Луцьку.

Проект «Діалог і примирення в Україні» спрямований на розвиток міжкультурного діалогу та примирення на регіональному рівні. Дії проекту включають в себе проведення дослідження та руйнування найбільш поширених стереотипів про людей з Донбасу в областях, які мають високу концентрацію вимушених переселенців. Регіональними партнерами проекту в містах проведення дослідження виступили Караїмський Інтеркультурний музей «Кале» (Мелітополь), Соціологічний центр МДПУ (Мелітополь), Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва (Харьків) та Фундація регіональних ініціатив.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа