В Росії хочуть заборонити російську службу Бі-бі-сі

У вівторок, 5 серпня, стало відомо, що Роскомнадзор відправив до редакції Російської служби Бі-бі-сі лист про необхідність видалення з сайту аудіозапису інтерв’ю громадського діяча Артема Лоскутова, яке вийшло в ефірі програми Сєви Новгородцева 31 липня. В інтерв’ю Лоскутов розповідав про підготовлюваний “Марш за федералізацію Сибіру” з гаслом “Досить годувати Москву!”, який має пройти в Новосибірську 17 серпня. Як пояснив Лоскутов, організатори акції навмисно використовують ту ж термінологію, що й прихильники “народних республік” на Україні.

В Роскомнадзоре порахували, що інтерв’ю містить заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності або участі в масових заходах, що проводяться з порушенням встановленого законом порядку, і зажадали видалити матеріал.

В Російській службі Бі-бі-сі відмовилися зробити це, однак внесли в матеріал правки. Зміни торкнулися тексту, яким супроводжується інтерв’ю. Зокрема, в нього була додана довідкова інформація про Артема Лоскутова і його колишньої діяльності як організатора мистецьких акцій, відомих як “Монстраціі”, і різних флешмобів.

Під аудіозаписом інтерв’ю редакція також процитувала слова Лоскутова, взяті з його ж блогу на сайті “Грани.ру”: “Марш за федералізацію Сибіру – що це? Пародія, провокація чи реальна спроба автономізації? Як художник скажу, що всі відразу, а як сибіряк – що це формулювання питання про майбутнє Сибіру “. Зміни в матеріал на сайті Російської служби Бі-бі-сі були внесені 2 серпня.

У тому ж блозі на сайті “Грани.ру” Лоскутов пояснює, що мета учасників маршу – зажадати не відділення, а саме федералізації Сибіру, тобто створення повноправного суб’єкта федерації у складі РФ – Сибірської республіки.

Раніше російська влада заблокували сторінки в соціальній мережі “ВКонтакте”, присвячені “Маршу за федералізацію Сибіру”. Також на вимогу Роскомнадзора інтерв’ю з Лоскутовим про цю акцію було видалено з сайту Slon.ru.

Голова правозахисної асоціації “Агора” Павло Чиков повідомив у своєму твіттері, що попередження про можливе блокування ресурсу отримали в цілому 14 ЗМІ, які написали про ініціативу Лоскутова. Український погляд також опублікував матеріал про ініціативу Лоскутова, однак попереждення не отримав. Можливо, тому, що у нас не так багато читачів у Сибіру, як тих, кого лякають баном. А ще мабуть тому, що здогадалися подивитися країну нашого хостінгу 🙂 Однак для Роскомнадзора все-таки надаємо можливість подивитися, як нас читають в Росії:

08052014 - 07:01:41 PM

08052014 - 07:02:37 PM

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа