В Одесі вирішили перекрити канал постачання бурштину в Китай

1 Продукція підпільного бурштинового цехуСьогодні питання незаконного видобування бурштину стоїть досить гостро. Працівники Департаменту захисту економіки Національної поліції проводять заходи, спрямовані не лише на викриття місць безпосереднього видобування, встановлення організаторів такої діяльності, але і припинення каналів збуту як на території нашої країни, так і за її межі. На початку квітня працівники цього відомства встановили, що головний канал постачання «сонячного каміння» пролягає з сонячної Одеси до Китаю.

Саме у Південній Пальмірі оперативники Управління захисту економіки (УЗЕ) Нацполіції викрили групу осіб, які організували контрабанду бурштину. Ними встановлено, що між учасниками групи існував чіткий розподіл ролей: безпосередні організатори (батько і син), скупники, працівники цеху по обробці каміння, місцеві мешканці та покупці з Китаю.

В Одесі знаходився головний офіс, куди із західних регіонів країни привозили незаконно видобутий бурштин. Знаходився він у підвальному приміщення під псевдовивіскою. В офісі відбирали каміння: велике залишали, а маленьке відвозили до цеху. Для організації підпільного цеху спеціально винаймали приватний будинок. Приміщення обладнали необхідною технікою. Кілька десятків працівників обробляли та доводили бурштинові камінці до належного вигляду. Щомісячний дохід від незаконної діяльності становив близько 20 мільйонів гривень.

Правоохоронці провели кілька санкціонованих обшуків за місцем проживання учасників групи, а також в офісі та підпільному цеху. Вони вилучили понад 25 кілограмів бурштину у виробах і в натуральному вигляді. Водночас з’ясували, що приблизно один-два рази на місяць громадяни Китаю прилітали до України задля придбання дорогоцінного каміння. Про свій «туристичний» візит вони заздалегідь попереджали.

У рамках кримінального провадження, відкритого слідчим відділом Шевченківського відділення поліції Приморського відділу поліції у м. Одеса за ч.2 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України, проводяться санкціоновані обшуки. Вирішується питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 198 (Придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа