В Конотопі відбувся регіональний семінар з питань покращення національно-патріотичного виховання

8 – 9 листопада 2014 року у м. Конотопі Сумської області спільними зусиллями  Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді,  Сумського обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю, Міжнародної благодійної установи «Центр національного відродження», Ради козацьких отаманів України», громадської організації «Молодіжний клуб Джура» та Українського дитячо-юнацького товариства «Січ» було організовано та проведено регіональний семінар з національно-патріотичного виховання дітей і учнівської молоді та з питань проведення заходів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») в школах та позашкільних закладах Північно-Східної України.
У зв’язку з російською агресією значно зріс запит силових структур та армії  не лише на новітню військову техніку, стрілецьку зброю та амуніцію. Для ефективної протидії ворогові в першу чергу потрібні військовики з високим рівнем патріотизму. Які знають або мають навички із загальновійськових дисциплін, здатні зберегти своє життя і здоров’я в умовах надзвичайної ситуації та військового конфлікту, вміють надати якісно першу медичну допомогу собі та іншим. Про це неодноразово наголошувалося на засіданнях РНБО України. На підставі його рішень Президент України П.Порошенко видав укази посилення військової підготовки в ЗСУ та про кардинальне покращення стану патріотично-виховної роботи в Україні.

Учасники семінару

Учасники семінару
З метою сприяти виконанню рішень найвищих державних чинників щодо підвищення обороноздатності України, зокрема через військово-патріотичне виховання учнівської молоді,  в конференц-залі Конотопського інституту Сумського державного університету зібралося понад 50 учасників семінару з Чернігівської, Сумської, Полтавської та Харківської областей.  Серед них були методисти, організатори роботи з патріотичного виховання, представники районних та обласних штабів гри «Джура», керівники гуртків патріотичного напряму, виховники, педагоги, волонтери-впорядники (інструктори) роїв гри «Джура», представники козацьких і молодіжних патріотичних організацій. Програма семінару передбачала  презентацію дитячо-юнацької самої  гри,  виховні гутірки, практичні заняття з  гурткової роботи  та обговорення за круглим столом фахівців і активістів патріотично-виховної роботи.
Відкрив форум директор МБУ «Центр національного відродження» Тарас Рондзістий, який запропонував  вшанувати пам’ять  героїв  полеглих в боротьбі за Україну. Далі учасників було ознайомлено з  метою, завданнями  та порядком роботи семінару.
З привітальним словом перед присутніми виступили завідувач відділу патріотичного виховання Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Олег Бондарчук, директор Конотопського інституту Сумського державного університету Віталій Бібик, директор Сумського обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю Людмила Висоцька та начальник відділу освіти Конотопської міської ради Ольга Беспала.  Презентацію гри «Джура» зробив голова Ради козацьких отаманів України Анатолій Грива. Про предмет козацької педагогіки  розповів керівник Українського дитячо-юнацького товариства «Січ» Борис Скребцов.
На семінарі було розглянуто шляхи активізації впровадження гри «Джура» в навчальні заклади Північно-Східної України. Учасники семінару наголосили, що  реалізація проекту  «Сокіл» («Джура») потребує серйозного системного підходу, а не епізодичного проведення окремих заходів. Вони підкреслили шкідливість формального проведення заходів за «скороченою схемою» (без вишколів, без таборів, без волонтерів) аби відзвітуватись.

Організатори семінару

Організатори семінару

Присутнім було доведено,  що від 2015 року фінальні етапи Всеукраїнської  дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») будуть   щорічно проводитися на основі нового  наказу Міністерства освіти і науки України № 276 від 31.03.2014 «Про внесення змін до Положення про Всеукраїнську дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» («Джура»)». Таким чином згідно внесених доповнень пунктом 4.2. Положення про гру зокрема передбачається, що І (районний, міський), ІІ (Кримський республіканський, обласні, Київський та Севастопольський міські), ІІІ (Всеукраїнський) етапи проводяться щороку, починаючи з 2015 року».
Враховуючи, що на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2014 року № 882. іншим наказом МОН  № 1292 від 11 листопада 2014 року гру «Зарніца» скасовано, навантаження з підготовчої та організаційної роботи  на організаторів та волонтерів  гри «Джура» значно зростає. Адже вже сьогодні гостро відчувається брак кадрів організаторів-виховників  патріотичного виховання та самої гри
Отже цей семінар і наступні за ним мають на початку хоча би частково закрити кадрову проблему. Далі треба сподіватися система освіти  нарешті перезавантажиться на організацію патріотично-виховної роботи в українському дусі і в короткий час вирішить питання  не лише дефіциту виховних кадрів, але своєчасного і у повному обсязі фінансування гри на всіх рівнях: шкільному, районному, обласному і всеукраїнському.

Прес-служба ГО «Молодіжний  Клуб «Джура»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа