В Херсоні на місце СРСР приходить Російська імперія

Приветъ из Хърсона!

Сайт херсонського міського голови «Відкритий бюджет» виніс на громадське обговорення проекти нових назв вулиць.

Переглянув проект, таке враження, що список готували частинами: кілька позицій підготували українські краєзнавці та історики (Кирила та Мефодія, Василя Стуса, Гончара), решту списку наче з Москви надіслали.

http://mvk.kherson.ua/opituvannyaap

Так, згідно пропозицій (до речі, хто готував ці пропозиції?), у Херсоні з’являться:

1. Вулиця Ганнібаловська замість 9 січня. На честь генерал-аншефа Російської імператорської армії Абрама Ганнібала.
2. Маршала Черняховського замість Будьонного. На честь героя СССР.
3. Вулиця Олексіївська замість Воровського. На честь Русского Государя Алєксєя Міхайловіча Романова.
4. Вулиця Рішельєвська замість Жовтневої Революції. На честь героя Російсько-турецької війни.
5. Вулиця Потьомкінська замість Карла Маркса. На честь генерал-фельдмаршала Російської імператорської армії, коханця Катерини ІІ.
6. Вулиця Юрія Воронова замість Клари Цеткін. Треба розуміти, що на честь московського більшовика Юрія Пєтровіча Воронова (1929-1993)? На жаль на сайті немає біографічної довідки. Не ясно кого пропонують вшанувати.
7. Вулиця Ерделієвська замість Комсомольської. На честь видатного російського генерала Івана Ердалі, одного з командирів ВСЮР (Вооруженных сил Юга России) – відомого російського націоналіста та борця з “украінскім і казацкім сєпаратізмом”.
8. Вулиця Румянцевська замість вулиці Михайловича. На честь генерал-фельдмаршала Російської імператорської армії, російського графа.
9. Вулиця Дунайської флотилії замість Паризької комунни. На честь флотилі Красной армії.
10. Вулиця Михайлівська замість Петренка. На честь російського царя Міхаіла Фьодоровіча.
11. Вулиця Олега Мішукова замість Сакко і Ванцетті. Тут без коментарів, херсонці самі все знають.
12. Вулиця Алєксандр-Шанц – на честь фортеці Російської імператорської армії, зведеної для охорони кордонів Російської імперії.
13. Вулиця Олександрівська замість Червонопрапорної. На честь російського царя Ілєксандра ІІІ.
14. Вулиця Баранова-Россіне замість вулиці Ватутіна. На честь російського скульптора-авангардиста.
15. Провулок Сидора Білого замість 40-років Жовтня. На честь командувача Чорноморської козачої флотилії, першого дворянського голови Херсонського повіту (1785–1787), який возив до Катерини ІІ “чолоібтні”. За своє підлабузництвом перед царицею одержав дворянське званн. Напевно це тонкий натяк мера на “холопську сутність”?

Для героя Російсько-української війни херсонця Романа Сторчеуса пан Владимир Миколаенко пропонує шматочок вулиці Ворошилова (пару будинків назвати).

Для херсонців, які кров’ю захищали наш край, які власне створили Україну, не знайшлося місця. Для царів, маршалів російських місце є, а для Олекси Алмазова, для Володимира Кедрвоського, для Тимофія Шкарупи і багтьох інших – немає. Напевно не заслужили.

Пане Миколаєнко, згадайте під яким гербом і під чиїм прапором сидите! Ми в Україні живимо, який Ерделі, який Румянцєв?! Отямтесь, поки не пізно!

Павло Подобєд

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа