Усупереч забороні опозиційні сили Одеси провели в день Незалежності мітинг і урочисту ходу

Залишаючись вірною своїй українофобській позиції, Одеська міськрада через окружний адміністративний суд заборонила місцевим осередкам ВО «Свобода» та партії «Батьківщина» проводити свої заходи на честь 22-ї річниці Незалежності. Підставою для цього стало те, що на проведення акцій у той же час і у тому ж самому місці подали заявки антиукраїнські організації «Колокол», «Зубр», «Совет рабочих», а також Ніна Кочановська, яка напередодні зареєструвала власну ТМ «Одесская баррикада, честь и совесть Партии регионов». Усі назви, звісна річ, їхні господарі пишуть мовою, що за рішенням міськради вважається у місті регіональною.

Першими 24 серпня до пам’ятника Тарасові Шевченку рівно о десятій прибули на покладання квітів чиновники міста та області. Цього разу серед них чомусь не було ні голови облдержадміністрації, ні голови облради, тож головною персоною виявився міський голова Олексій Костусєв. Вся церемонія з квітами, виконанням військовим оркестром державного гімну й проходженням почесної варти зайняла не більше десяти хвилин. Після цього мер в оточенні свити попрямував до розцяцькованого як дитяча іграшка фонтану, який було реставровано за його вказівкою. Проходячи повз кількох активістів «Партии Сталина» та «Колокола», що вже розгорнули свої імперські знамена, він похвалився оточуючим, що своєю забороною святкувати день Незалежності опозиційним силам мерія убезпечила місто від неминучого мордобою.

А тим часом площу перед пам’ятником Кобзареві вже заповнювали вдягнені у святкові вишиванки активісти «Свободи», «Батьківщини, УДАРу, Народного Руху, «Просвіти», та багатьох патріотичних громадських організацій. Серед прибульців я вперше зустрів чоловіків у чорних футболках із написом на грудях «РУН». Вони роздавали бажаючим листівки із запрошенням завітати на сайт o-run.org.ua і долучитися до руху «Російськомовні Українські націоналісти», який уже має свої організації в усіх обласних центрах. Голова одеського «РУНу» Євген Шинкаренко розповів, що його осередок нині налічує близько ста чоловік, але він швидко зростає. За його словами, російськомовні націоналісти не мають наміру приєднуватися до будь-якої політичної сили, але ідеологічно вони підтримують «Свободу». А невдовзі бути націоналістом, тобто патріотом України, стане навіть престижно.

Рівно об одинадцятій представники опозиційних сил, поклавши квіти до підніжжя пам’ятника Тарасові Шевченку, не зважаючи на заборону, розпочали свій урочистий мітинг. Лунали здравиці на честь Незалежності, яку сьогодні, на думку промовців ще треба захищати, розбудовувати й зміцнювати. Багато уваги вони приділили гострим політичним, економічним і соціальним проблемам нашого сьогодення, різко критикували нинішню олігархічно-кланову владу, засуджували її загравання з Росією, яка прагне втягнути Україну в митний союз.

Серед гасел, із якими прийшли на мітинг представники патріотичних сил, новим було: «Слава героям Одещини – борцям за Незалежність України!», на яких були зображені портрети Юрія Липи та Семена Заболотного. Саме про них і говорив у своїй промові народний депутат-свободівець Павло Кириленко. Він повідомив, що намічена на цей святковий день урочиста хода опозиціонерів центральними вулицями міста обов’язково відбудеться, і ні судова заборона, ні жалюгідна купка сталіністів та інших україноненависників цьому не в змозі завадити. Він запросив усіх присутніх продемонструвати свою єдність і гідно вшанувати Івана та Юрія Липів покладанням квітів до меморіальної дошки на їх честь. А ще цього дня свободівці запланували презентацію книжки Сергія Богана «Повстанці Одещини», де вперше висвітлено масові збройні виступи проти комуністичної влади у 20-х роках минулого століття, зокрема, подвиги звитяжного Семена Заболотного. Одещина повинна знати й шанувати своїх справжніх героїв, наголосив Павло Кириленко. Найближчим часом свободівці мають намір установити пам’ятний знак на честь повстанців у селі Жеребкове Ананьївського району.

Близько години тривав мітинг, а потім усі вишикувалися, щоб під розгорнутими партійними знаменами, під барабанний дріб і скандування «Слава Україні! Героям слава!» пройти по центру Одеси. Приємно було бачити у цій велелюдній колоні людей різного віку. Так осавул Чорноморського козацтва Михайло Гуз прийшов на свято зі всією своєю родиною. Особливо пам’ятним став цей день для його онуків Ангеліни, Віолети і найменшого Ростислава. Хлопчина у вишиванці й червоних шароварах грізно розмахував отаманською булавою і почувався справжнім козаком.

Урочиста хода, у якій узяли участь щонайменше тисяча чоловік, пройшла безперешкодно, бо так звані «борці з націоналізмом» побоялися навіть носа висунути проти такої святкової лавини. На Дерибасівській опозиціонерів багато фотографували, а дехто навіть аплодував їм. Тут зі свого так званого «патріотичного балкону», прикрашеного квітковим орнаментом і написом «Слава Україні!», учасників ходи привітала і його власниця Вікторія Сибір.

Потім на вулиці Пастера відбулося покладання квітів до меморіальної дошки видатним лікарям, письменникам і борцям за незалежну Україну Івану та Юрію Липам. До речі, серед плакатів, які тримали учасники ходи, був і напис зі словами Юрія Липи: «Вознесіте знамено святого великого краю! Говорить серце надхненно. Говорить серце: «Я знаю, це твоя корогва, Україно, наді мною клекоче». А завершилася святкова хода ще одним коротким мітингом біля приміщення Одеського національного університету імені І.Мечникова й співом державного гімну України. З переконанням, що «запануєм і ми, браття, у своїй сторонці», якщо докладемо до цього власних зусиль, і святкували день незалежності одеські опозиціонери..

Сергій Горицвіт

На світлинах: мітинг біля пам’ятника Тарасу Шевченку,

Всупереч... Фото 1 Мітинг біля пам'ятника Тарасу Шевченку

гасла учасників мітингу,

Всупереч... Фото 2 Гасла учасників мітингу

осавул Чорноморського козацтва Михайло Гуз прийшов на свято зі своєю родиною,

Всупереч... Фото 3 Осавул Чорноморського козацтва Михайло Гуз прийшов на свято зі своєю родиною

виступає народний депутат Павло Кириленко,

Всупереч... Фото 4 Виступає народний депутат Павло Кириленко

 слова Юрія Липи злободенні й нині,

Всупереч... Фото 8 Слова Юрія Липи злободенні й нині

квіти шани Іванові та Юрію Липам.

Всупереч... Фото 9 Квіти шани Іванові та Юрію Липам

Фото автора.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа