Українці Франції вшанували 71-у річницю Голодомору

22 листопада 2014 в містечку Санліс в провінції Пікардія на півночі Франції українська громада відзначила сімдесят першу річницю Голодомору, першу річницю Майдану, а також тисячну річницю смерті страстотерпців князів Бориса і Гліба. Урочиста служба відбулася у церкві Бориса і Гліба, колишньому благодійному шпиталі, закладеному в 1668. Борис Гудзяк, перший єпископ УГКЦ Святого Володимира Великого в Парижі, Гліб Лончина, єпископ єпархії Святого Сімейства в Лондоні з 18 січня 2013 року, владика Кеннет Новаківський, єпарх Нью-вестмінстерський з 1 червня 2007 відслужили урочисту службу в Санліс, згадавши київських князів.

20141122_131151

Новопризначений Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції Олег Шамшур поклав квіти до пам’ятника Анні Ярославні в супроводі церковних служителів, бо донька Ярослава Мудрого провела частину життя в Санліс, одружившись із королем Генріхом І. Також було покладено квіти до пам’ятного знаку жертвам Голодомору. Правозахисник і дисидент Мирослав Маринович, віце-ректор Українського Католицького Університету, наголосив: « Україна опинилася в ситуації, подібній до Бориса і Гліба, вбитих своїм братом Святополком. Не будучи злочинницею, вона була несправедливо засуджена Росією. Майдан завдав нову модель державного будівництва в Східній Європі. Він є небезпечний тим, що дав імпульс до знищення рештків комунізму, злочини якого треба засудити. Рештки комуністичного гріха булькають в пострадянських суспільствах. В Росії найбільше, але ж і в Україні також. Проаналізувавши гріх, жертва має простити його. Радянське минуле потрібно зрозуміти, проаналізувати і простити, як Німеччина вчинила по відношенню до нацизму. Це взаємне очищення і прощення в українському суспільстві буде прикладом ненасильницького спротиву злу, як це зробили князі Борис і Гліб. Країна мусить виробити стратегію миру, готуючись до нього в час війни.»

На необхідності припинення агресії в Україні і наслідуванні ненасильницького спротиву злу наголосили владика Борис Гудзяк і Жак Бенуа-Гонен, єпископ регіону Бове, надавши приклади життя Нельсона Мандели і Махатми Ганді. «Сьогодні Європа потребує України і її свідчень. Ми мусимо змінити Росію. Український плод крові та жертви повинен нагадати європейцям, звиклим до демократичних цінностей, справжню вартість свободи.»

Урочистості завершилися службою в Нотр-Дам в Парижі 23 листопада 2014 року.

Марія Романова

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа