«Українська вишиванка: традиція-стиль-свобода!»

В Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» діє виставка української вишиванки.

На виставці представлено сорочки з фондової збірки Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара». Сорочки з різних історико-етнографічних регіонів України датовані ІІ половиною ХІХ – початком ХХ ст. Це весільні, недільні та святкові варіанти спіднього вбрання, першої одежини, яка одягається на тіло людини.

Певні регіони України мали свою колористику. Наприклад, для Поділля характерні узори, виконані з переважанням чорних ниток, на Поліссі червона гама. Чернігівщина, особливо поліська частина, має багато сорочок з біло-червоною вишивкою, або вишиття біллю з вкрапленням червоного і чорного кольорів.

В кольоровій гамі давнього українського шиття загалом переважають у різноманітних комбінаціях п’ять кольорів – білий, червоний, чорний, синій та жовтий. Найбільш строкатими є вишивки західних земель України – Карпат, Закарпаття, Буковини, Опілля, Покуття, Західного Поділля. З появою анілінових синтетичних барвників (починаючи з середини ХІХ ст.) в крамницях з’явилося в достатній кількості заполочі та інших вишивальних матеріалів, що позначилося на пишності, яскравості та різнобарвності вишиття на сорочках.

Треба зауважити, що вишиття в минулому носило не стільки декоративний характер, а наносилося на певних місцях сорочок в першу чергу з обереговою функцією.

Оздоблення на сорочках вирізнялося колоритом, кількістю вишивки, техніками та швами (яких на Україні побутувало понад 200), та розмаїттям орнаментів. Це пояснюється віком, статтю, соціально-майновим станом, порою року, ритуальними та обрядовими функціями та ін. Загалом же вишита сорочка, як священний предмет, в першу чергу служила для освячення людини, різноманітних обрядодій, яких було багато на життєвому шляху людини від її народження і до смерті.

Вагомою складовою виставки будуть також унікальні архівні матеріали – світлини із славнозвісного альбому Івана Гончара «Україна й українці», які не лише доповнюють візуально-образний ряд експонатів, вони є самодостатніми артефактами, що відтворюють універсальну картину українського буття. Серед світлин українських родин у вишиваних сорочках вирізняються фотопортрети М. Грушевського, І. Франка, О. Пчілки, Лесі Українки, І. Косач, Лесі Леонтович, В. Шухевича, О. Петрусенко, К. Білокур, сестер Байко, В. Чорновола і самого засновника музею – Івана Гончара.

Виставка діятиме по 8 жовтня 2012 року щодня,

крім понеділка та останнього вівторка місяця, з 10:00 до 17:30

ВХІД У МУЗЕЙ

для дорослих – 15 грн., для дітей та пенсіонерів – 3 грн.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа