Українка стала “Найсильнішою жінкою світу-2014”

1-2 листопада 2014 року в м. Котка (Фінляндія) пройшов чемпіонат світу зі стронгмен спорту серед жінок та чоловіків.

Підготовка українських атлетів проходила в спортивному комплексі СДПЧ-25 (м.Київ), що вже понад 8 років люб’язно та абсолютно безкоштовно надає Державна служба України з надзвичайних ситуацій для тренувань богатирів, за що останні безумовно вдячні.

Президент Федерації Найсильніших атлетів України і Перетягування канату Кіба В.М. останніми роками постійно створює багато проблем для богатирів. Саме з цих причин у 2009 році ряди ФНАУПК покинула славетна українська команда на чолі з Василем Вірастюком. Саме поведінка Кіби спонукала головного тренера збірної команди України Гераскевича Михайла припинити співпрацю з федерацією, але не тренування з найталановитішими атлетами.

Але, не дивлячись на регулярні перешкоджання ФНАУПК , підготовку нашій команді вдалось завершити успішно.

Оплата поїздки найсильніших атлетів України на чемпіонат світу була здійснена за власні кошти самих спортсменів, а також, за добровільні пожертвування наших друзів, що є прихильниками цього прекрасного виду спорту.

Змагання пройшли у 2 етапи.

В суботу всі учасники змагались у кваліфікації за право потрапити у фінал.

Майже всі українські стронгмени вибороли своє місце у фіналі.

Для цього наші атлети вимушені були прикласти над зусилля. А в одній із найважчих вправ чемпіонату відразу двоє українців встановили світові рекорди, за що отримали шквал овацій від фінських вболівальників.

Вправа «Мішок на дальність». Необхідно підняти важкий мішок з підлоги, обхопити його обома руками перед собою та пройти з ним максимально можливу дистанцію.

Для жінок було встановлено вагу – 82 кг.

Ольга Лящук (Донецьк) здолала відстань – 240 метрів(!), відразу майже на 80 метрів перевищивши попередній рекорд світу.

Чоловікам організатори надали спеціальний спортивний снаряд вагою 153 кг. Відразу зазначу, що далеко не всі 105-ти кілограмові богатирі змогли підняти цей мішок собі на коліна, не кажучи вже про подолання дистанції.

Але, 18-ти річний надзвичайно талановитий киянин Олексій Новіков, онук відомого у богатирському світі Сухомлина Володимира Петровича, що виготовляв спорядження для Богатирських Ігор, здивував всіх. Наш юнак зумів подолати дистанцію 55 метрів, перевищивши попередній рекорд світу на 14 метрів.

Серед інших фіналістів чемпіонату світу були також:

  • киянин Олександр Сташенко у ваговій категорії до 80 кг;
  • львів’янин Володимир Рекша, що лідирував у ваговій категорії до 105 кг та повторив світовий рекорд у вправі «Колода», піднявши снаряд вагою 120 кг над головою 7 разів за 60 секунд;
  • спортсменка з Івано-Франківська Лідія Гунько у першості серед жінок.

Фінал розпочався з вправи «Аполлон Аксель». Необхідно було підняти спеціальну штангу максимальної ваги з товстим грифом. Відразу двоє українців повторили світові рекорди у цій вправі. Ольга Лящук підняла вагу 90 кг, а Володимир Рекша – 160 кг.

Наступна вправа – «Станова тяга» максимальної ваги без використання лямок та спеціальних костюмів. І знову Ольга Лящук спромоглась повторити світовий рекорд, здолавши вагу – 200 кг (!).

Варто зазначити надзвичайний характер, що продемонстрував Олександр Сташенко. Річ у тім, що в кваліфікації киянин травмував шкіру відразу на обох долонях. В фіналі йому було надзвичайно важко втримувати натиск найсильніших атлетів світу з власною вагою до 80 кг. Але, Олександр, ціною над зусиль виборов 3-тє призове місце світової першості, слід за представниками Норвегії та Фінляндії.

Олексій Новіков також зійшов на третю сходинку серед найсильніших спортсменів з власною вагою до 105 кг.

Чемпіоном світу у цій вазі став Володимир Рекша. Це вже друга перемога львів’янина . У 2013 році він вже вигравав світову першість, але у ваговій категорії до 110 кг.

21-річна Лідія Гунько посіла 2-е місце у змаганнях серед жінок.

А почесне звання «Найсильніша жінка світу-2014» виборола Ольга Лящук.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Заслужений тренер України з богатирського багатоборства – Михайло Гераскевич.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа