У Вроцлаві вийшло перше у Польщі міське україномовне видання для українців

z22536261QPierwsza-i-druga-strona-gazety-Pryvit-

Згідно з дослідженням, вже щодесятий житель Вроцлава — українець. А тому з’явилася ідея видання для них україномовної газети. «Це справжня українська газета, адже зробили її теж ми, українці», — говорять співавтори видання «Привіт».

Українці можуть читати публікації у новій газеті рідною мовою. Авторами текстів є їхні співвітчизники, теж журналісти вроцлавського відділу «Ґазети Виборчої».

Серед українських авторів є ті, хто проживає у Вроцлаві вже декілька років, а також особи, котрі приїхали до столиці Нижньосілезького воєводства декілька місяців тому. Вони діляться з читачами своїм досвідом на тему легалізації перебування, пошуку помешкання, роботи або запису дитини до школи. Пишуть про свої перші враження у місті та проблеми, які їх зачіпають відразу після приїзду. Крім того, вони розповідають про те, як з ними собі порадити.

«Видання „Привіт” дуже корисне, адже містить цінні поради для людей, які вперше опинилися в чужому місті», — говорить Артем Зозуля, голова Фундації «Україна», яка допомагає видавати газету. «Іммігранту важливо бути активним у житті міста, стати частиною його громади. А тому йому потрібна інформація про цікаві події у Вролцлаві і про те, як повністю вискористовувати його пропозиції», — додає Артем Зозуля

Газета намагається долати стереотипи про українців. «У Польщі часто їх сприймають як дешеву робочу силу. Однак попри те, що нам здається, вони працюють не тільки на будівництві та в магазинах. Українці — також цінні спеціалісти в IT-сфері. Героєм однієї з публікацій є, наприклад, подружжя, яке працює у вроцлавському офісі компанії Nokia», — говорить Маґда Ноґай, головний редактор видання «Привіт».

Українці приїжджають до Вроцлава також на навчання. Таких осіб щороку стає все більше. Вони вибирають точні спеціальності, такі як інформатика, а також психологія та журналістика — про що у україномовній газеті розповідає Христина зі Львова, яка сама є студенткою і водночас координатором з питань іноземців у Нижньосілезькій вищій школі.

«У цій газеті великої політики немає. Нам важливо було, передусім, аби завдяки їй українці ліпше познайомилися з Вроцлавом, дізналися про те, як використовувати місто та заходи, що проводяться у ньому. А це допоможе зблизити поляків та українців», — зазначає Ілона Бира, видавець «Ґазети Виборчої. Вроцлав».

У першому номері видання «Привіт» є, наприклад, розклад зі схемою руху міського транспорту, який можна витягнути з газети та подорожувати містом. Українські читачі знайдуть там також корисні адреси, де можна отримати допомогу та інформацію українською мовою.

«Вроцлав вже тривалий час називають містом, у якому кожен звідкись приїхав і кожен перебуває у себе», — каже Лєшек Фреліх, головний редактор вроцлавської «Виборчої». «Віримо, що українці також думатимуть подібно про наше місто. І що, згідно з нашою приказкою, почуватимуться тут як вдома», — додає він.

«Привіт» можна безкоштовно отримати у місцях, куди часто приходять українці, наприклад в офісі Фундації «Україна», православній церкві, а також у таких ресторанах як «Крес» та «Львів», власниками яких є українці.

А.П.

Фото: wroclaw.wyborcza.pl/ Джерело: prostir.pl

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа