У Волошинові освятили пам’ятний знак на могилі 17-річного повстанця

21 листопада, у день Святого архистратига Михаїла, у рамках Програми Львівської обласної ради із вшанування місць загибелі та поховань борців за незалежність України у с. Волошинові Старосамбірського району урочисто відкрили пам’ятник загиблому 17-річному повстанцю Григорію (прізвище невідоме).

Місцеві священики відслужили панахиду за полеглим та освятили новоспоруджений хрест. Участь у панахиді взяли депутат Львівської обласної ради Ярослав Мудрий, голова Старосамбірської райдержадміністрації Володимир Цегенько, сільський голова Михайло Плахтинюк, громада села.

Звертаючись до присутніх на заході, Ярослав Мудрий сказав: «Ці пам’ятні знаки потрібні не тим, хто загинув – вони вшановані Богом. Але вони важливі передовсім для нас, щоб ми могли привести сюди своїх дітей і розказати, що тут поховані наші герої».

Пам’ятний знак у Волошинові вдалося спорудити великою мірою завдяки тутешній мешканці Дарії Ряпич, яка свого часу похоронила 17-річного Гриця і в часи незалежності допомогла відтворити реальну картину тодішніх подій. Тоді, у 1947-му, їй було трошки більше, ніж Грицеві – 16.

«У серпні 1947-го підрозділи СМЕРШу (в народі «Червона мітла») переслідували боївку «Горіха» від Хирова до Волошинова, – розповіла пані Дарія. – Між Либохорою і Волошиновом зав’язався бій. Повстанець Гриць був тяжко поранений. Після бою йому таємно зробили операцію в польових умовах. Оперував «Тигрис» – повстанський хірург з Устрик Долішніх (нині Польща), але Гриць помер від ран. Ми тоді похоронили його таємно, священик, який хоронив, не знав, що ховає упівця. Минуло дуже багато часу, але я не могла змиритися з тим, що на його могилі немає пам’ятника, це мені не давало спокою і в Сибіру… У 1991-му випадково зустріла «Горіха», і ми вирішили спільно спорудити надгробок. Але незадовго не стало і його. Я вже не знала, до кого ще можна звернутися, і коли почула, що обласна рада це робить, то дуже втішилася. Тепер, коли я свій обов’язок виконала, я можу спокійно померти».

Наразі не вдалося встановити прізвища 17-річного лицаря – Гриць це навіть не псевдо, очевидно, тоді він щойно приєднався до лав УПА і просто не встиг його обрати. Відомо тільки, що народився у 1930 році.

Прес-служба ЛОР

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа