У Самборі помер старий заслужений ОУН-івець “Бульба”

Шпак Михайло

Помер сл. п. друг Михайло Шпак – “Бульба”

Ділимося сумною звісткою, що 1.06.2021 р. на 87-му році життя перестало битися серце націоналіста, провідного члена ОУН-б та КУН, Почесного громадянина м. Самбора, багаторічного голови Самбірської міськрайонної організації товариства Лемківщина.

Друг Михайло Шпак народився 8.11.1934 р. с. Стежниця біля м. Балигрода на Лемківщині (тепер повіт Лісько, Підкарпатського воєводства, Польща) в патріотичній селянській родині. В 1946 р. примусово депортований з родиною до м. Самбора. Закінчив Львівський лісотехнічний інститут, працював головним інженером в Самбірському лісгоспі.

Ще задовго до незалежності він разом із однодумцями брав участь у заборонених акціях, постійно їздив до Львова і Києва, організовував мітинги та національно-патріотичні заходи. Учасник установчої конференції НРУ за перебудову в 1989 р. Згодом в 1992 р. співзасновник КУН, член Всеукраїнського братства ветеранів ОУН-УПА ім. ген. Романа Шухевича – “Тараса Чупринки”. Був заступником представника Президента України у Самбірському районі 1991-93 рр., депутатом Самбірської міської ради в 1990-2010 рр. від КУН.

Як вихідець із лемківського краю мріяв дочекатися, коли рідні терени повернуться назад в Україну. Автор видання про рідне село «Стежниця». Організатор багатьох лемківських ватр в Україні і Польщі.

Нагороджений за заслуги в національно-визвольній боротьбі, утвердженні і розбудові української держави різного роду відзнаками і грамотами, Хрестом звитяги, Медалю до 50-тя УГВР, Ювілейними медалями до 50-тя, 60-тя, 75-тя УПА.

Друг Михайло багато зусиль прикладав до відновлення пам’яті про Героїв національно-визвольної боротьби, був ініціатор побудови багатьох пам’ятників та меморіальних знаків. Він постійно звертався до молоді, аби ті пам’ятали, берегли історію. Він жив тихо і скромно. Так і відійшов…

Шпак Михайло2

Похований 3 червня 2021 р. на міському цвинтарі м. Самбора.

Вічна пам’ять…

Тереновий Провід ОУН(Б)

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа