У Меджлісі вважають неприпустимою пропаганду сталінізму

У Меджлісі кримськотатарського народу вважають «неприпустимою пропаганду сталінізму, що відбувається сьогодні у Криму за участю представників влади». Так  голова Секретаріату Меджлісу Заїр Смедляєв прокоментував інформаційно-аналітичному порталу Кримськотатарське питання online покладання квітів до плакатів Йосипу Сталіну, здійснене представниками кримської влади і громадськості 22 червня в Сімферополі.

Заїр Смедляєв зазначив, що у такому разі, представники кримської влади виступили як «послідовники сталінізму».

Заїр Смедляєв наголосив, що Україна підписала Вільнюську Декларацію ОБСЄ про заборону пропаганди сталінізму і фашизму. Тому, за його словами, не тільки правоохоронці, але а й інші представники влади, які були присутні на заході, повинні були вимагати прибрати плакат із зображенням Йосипа Сталіна.

«Якщо вони намагаються говорити про європейські цінності, засуджують антилюдські режими, то нехай будуть послідовні у своїх вчинках», – сказав представник Меджлісу.

Стосовно участі у покладанні квітів голови Постійної комісії АРК з міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян Енвера Абдураїмова Заїр Смедляєв зауважив: «Хтось говорить, що захищає інтереси кримськотатарського народу, але… підходить, покладає квіти до портрета Сталіна, замість того, щоб сказати: приберіть всю цю провокацію… Може, це на знак подяки за те, що завдяки його указам нас депортували?».

22 червня в Сімферополі відзначали День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. За повідомленням кримських ЗМІ, вранці представники Кримського рескому КПУ принесли до могили Невідомого солдата в парку ім. Ю. Гагаріна квіти і портрет Йосипа Сталіна, встановили почесну варту. Представники правоохоронних органів вимагали прибрати портрет, але присутні відмовилися це робити. Міліція вирішила діяти силовими методами. На захист ветеранів встав народний депутат України від КПУ Сергій Топалов, присутній на заході. В результаті портрет Йосипа Сталіна залишився біля Вічного вогню разом з почесною вартою. Незабаром до монумента для вшанування пам’яті про загиблих у роки Великої Вітчизняної війни прибули представники Верховної Ради і Ради міністрів Криму, представники міської влади, громадських організацій та ветерани.

Джерело:  Кримськотатарське питання online

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа