У Маріуполі відкриється приймальня з надання безкоштовної юридичної допомоги в умовах збройного конфлікту

Її відкриття в Маріуполі ініціює Українська Гельсінкська група (УГГ) з прав людини, тиждень тому відзначила своє 39-річчя.

Створена 9 листопада 1976 року в Києві українськими правозахисниками, журналістами та громадськими діячами (серед яких були Микола Руденко та В’ячеслав Чорновіл) для виконання Гельсінських угод від 1 серпня 1975 року, що гарантували громадянам різних країн виконання їхніх громадянських і політичних свобод, Українська Гельсінкська група відкриває в безпосередній зоні антитерористичної операції – Маріуполі і Красноармійську громадські приймальні для надання безкоштовної юридичної допомоги переселенцям і членам сімей учасників АТО.

До речі, подібні громадські приймальні вже працюють фактично у всіх обласних центрах України (крім Полтави, Вінниці, Черкас і Луцька). Хто знає, скільки б Маріуполю довелося чекати своєї черги в цьому питанні, якби не фронт поблизу нього і наплив біженців безпосередньо із зони військового протистояння.

Регіональний координатор мережі громадських приймалень УГГ Наталія Козаренко підкреслила, що юридичну допомогу приймальня в Маріуполі буде надавати цивільним особам, хоча і у військових і комбатантів (іноземних добровольців у ЗСУ) питань вистачає.

За її словами, насамперед прийомні націлені на допомогу в отриманні та відновленні українських документів вимушеним переселенцям з неконтрольованих територій, отриманні різних виплат, компенсації матеріальних втрат і влаштуванні на роботу.

На допомогу правозахисників сподівається і міська влада, зазначила заступник міського голови Маріуполя Тетяна Ломакіна. «Ми не в змозі на місцевому рівні виконувати вимоги законів і постанов уряду, у нас немає можливості надати переселенцям квартиру за рахунок маріупольців, з податків яких формується міський бюджет, а центральна влада нас не чує. Може почує вас»- підсумувала Ломакіна.

При спілкуванні координаторів УГГ з общественниками виплили факти ігнорування законодавства органами соцзахисту і військкоматами сімей загиблих на війні маріупольців. На ці факти координатор громадської приймальні УГГ в Маріуполі Тетяна Самодерженкова пообіцяла допомогти по кожному конкретному випадку.

Вадим Джувага

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа