У Львові сьогодні подивляться фільм про українське військо періоду Національної революції

Шановні Львів’яни й гості міста!

30 травня 2018 року продовжуємо показ документально-історичних фільмів про визначні події історії України та стрічок, що формують історичну пам’ять українців, із циклу «Історія в кадрі» в рамках реалізації спільного проекту Громадського руху «Зарваницька ініціатива», Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького”, ГО “Пліч-о-пліч заради майбутнього”, ГО “Громадська варта”, ОУН, “Громадянська позиція” та Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Покази відбуваються щосереди з 15-00 до 16-00 у приміщенні ЛОУНБ (читальний зал) за адресою: м. Львів, просп. Шевченка, 13

WWI_html_cbc5edea

30 травня 2018 року – перегляд документальних фільмів: “Українське військо: Національна революція, частини 1-3 | PRO et CONTRA”

Жанр: документально-історичний

Країна: Україна

Студія: UATV Channel

Тривалість: 00:16:14, 00:15:37, 00:17:46

Сценарій: Перша світова війна до невпізнаваності змінила кордони в Європі.
Розвалилися одразу три найбільш консервативні та відсталі імперії: Німецька, Австро-Угорська та Російська.
На їхніх руїнах постали молоді національні держави.
Шанс на здобуття незалежності з’явився і в українців.
Адже стало можливим об’єднати українські землі, окуповані Росією та Австро-Угорщиною, в єдину державу.
Однак Галичина, Закарпаття, Буковина, Волинь та інші регіони Західної України опинилися в скрутних ситуаціях з тих причин, що на ці землі претендували й інші народи.
Зокрема, Прикарпаття прагнула захопити відроджена Польща.

9 лютого 1918 року війська більшовицької Росії під командуванням Михаїла Муравйова ввійшли в Київ і розпочали двотижневий період «червоного терору». Розстріли місцевого населення були настільки масовими, що трупи убитих скидали просто в яри довкола Маріїнського палацу, де сам командувач Муравйов облаштував свій штаб. Очевидці згадували, що інтелігенцію розстрілювали без розбору – на тій підставі, що вона або «петлюрівська» (служить українським сепаратистам) або ж вона денікінська (служить монархістам-імперцям).

Кінець літа 1918 року став для глави Української держави – Гетьмана Павла Скоропадського – вельми критичним. Населення масово виказувало незадоволення діями німецького війська, яке по суті вже відкрито відбирало в селян продовольство.
Крім того, в свої покинуті маєтки повернулися поміщики – поверталися, як тоді казали, «старі царські порядки».
Але населення не було готове повертати поміщикам уже поділену землю.
Назрівав великий бунт.

Слава Україні та її Героям!

Запрошуємо всіх бажаючих у бібліотечний кінозал.

Адміністрація

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа