У Львові відкрито виставку «Хліб», присвячену 80–им роковинам Голодомору

Сьогодні, 21 листопада, за сприяння заступника голови Верховної Ради України Руслана Кошулинського у Львівському музеї історії релігії відбулося відкриття виставки «Хліб». У відкритті взяли участь голова Львівської обласної ради Петро Колодій, керівництво музею, знані митці та критики, молоді художники, духовенство і львів’яни, яким не байдужа національна пам’ять та правдива історія українського народу.

Звертаючись до ініціаторів, організаторів та авторів виставки, Петро Колодій подякував їм за створення такої промовистої експозиції. Очільник обласної ради зазначив, що виставка «Хліб» спонукає українців задуматись над тією страшною трагедію, яку пережив український народ у 1932-1933 роках.

«Це був великий злочин – відібрати в людей хліб, бо це означало відібрати життя. Мільйони українців загинули. А потім був ще один злочин – замовчування правди. Ті, хто пережив голод просто боялися про це говорити. Але були й такі, які не мовчали. Серед них Охрім Кравченко, який створив свою картину «Голод на Україні» ще в 1972 році. Знаковим є те, що сьогодні молоді люди підхопили цю тему і несуть її людям. Ця виставка не поодинокий захід, присвячений пам’яті жертв Голодомору. В суботу у Львові відбудеться низка заходів, а в неділю 24 листопада – у Києві. Сьогодні ми скерували до столиці Послання нащадкам, які будуть відзначати 100-ті роковини Голодомору. Наш обов’язок почути, дізнатись та розповісти іншим, наш обов’язок доносити до громадськості правду. Увесь світ повинен визнати Голодомор геноцидом українського народу насамперед для того, щоб такого більше ніколи не повторилося» – зазначив Петро Колодій.

Центральним елементом експозиції стала картина Охріма Кравченка «Голод на Україні». На виставці експонувалися роботи молодих українських художників Остапа Лозинського, Уляни Нищук-Борисяк (живопис), Данило Мовчан (графіка) та внучка Охріма Кравченка – Оля Кравченко (інсталяція), які сучасними техніками доносять до глядача свої переживання від почутого і прочитаного про голод на Україні в 1932-1933 роках.

Мистецький проект «Хліб» присвячений болючій і складній сторінці історії українського народу – Голодомору 1932-1933 років, коли у людини забрали все: право на майбутнє, на самоідентифікацію, на родину і в першу чергу на хліб, як основу життя.

За даними науково-демографічної експертизи загальна кількість людських втрат від Голодомору в Україні становить 3 мільйони 941 тисячу осіб. Ще 6 мільйонів 122 тисячі жертв – це ненароджені українці.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа