У Львові розпочала роботу Міжнародна конференція «Політика пам’яті: досвід, реалії сьогодення та погляд у майбутнє»

Участь у конференції, яка розпочалася 30 жовтня, взяли науковці та громадські діячі з України, Німеччини та Польщі, а також депутати Львівської обласної ради Святослав Шеремета, Андрій Холявка, Ярослав Кравченко, Роман Ковальчук, Андрій Корнат та Юрій Зірченко.

 

Учасників конференції від імені голови Львівської обласної ради Петра Колодія привітав депутат обласної ради, заступник начальника управління з гуманітарних питань і зовнішніх зв’язків обласної ради Андрій Холявка. «Сьогоднішні проблеми історичної пам’яті українців напряму пов’язані з тоталітарним минулим. Тоталітарні режими завжди намагалися контролювати пам’ять про минуле, бо без його знання неможливо будувати майбутнє. В одних регіонах України наслідки тоталітаризму долаються швидше, в інших – повільніше. Такі конференції є вкрай важливі, оскільки тут можна обговорити ті теми, які десятиліттями замовчувалися і окреслити спільне бачення нашої спільної історії», – зазначив Андрій Холявка.

30.10.2013 конференція 1

«Львівська обласна рада традиційно виступала лідером деколонізації та десовєтизації України і сьогоднішнє скликання не є винятком. Обласна рада увічнює жертв обох тоталітарних режимів у пам’ятних знаках, видає і підтримує видавництво книжок про наше минуле», – наголосив Андрій Холявка.

Керівник Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн, вітаючи учасників конференції, зазначила, що одним із завдань конференції є відновлення історичної пам’яті, а це не можливо без подолання наслідків тоталітарних режимів.

«Без подолання наслідків тоталітаризму і стереотипів в поглядах на минуле неможливо спрямувати погляд у майбутнє. Європа сьогодні потребує спільної історичної пам’яті, а Україна є, без сумніву, частиною Європи. Тому ця конференція є дуже важливою», – зазначила Габріеле Бауманн.

Міжнародна конференція «Політика пам’яті: досвід, реалії сьогодення та погляд у майбутнє» триватиме впродовж 30-31 жовтня. Протягом цих двох днів відомі історики, політологи, журналісти та громадські діячі вивчатимуть досвід подолання наслідків тоталітаризму, обговорюватимуть проблеми викриття стереотипів минулого та визначатимуть майбутні діалоги задля формування спільних поглядів і дій. Обговорення відбуватимуться за кількома напрямками: політика пам’яті, як інструмент подолання стереотипів минулого (модератор Святослав Шеремета); вшанування минулого, як основа формування майбутнього (модератор Ярослав Онищук); культура історичної пам’яті в контексті впорядкування та догляду за похованнями жертв воєн та політичних репресій (модератор Святослав Шеремета); подолання наслідків тоталітаризму: досвід посттоталітарних країн (модератор Ярослав Кравченко); українсько-польський діалог пам’яті: тяжкі питання минулого, погляд у майбутнє (модератор Святослав Шеремета).

30.10.2013 конференція 2

Окрім знакових постатей наукової спільноти, у конференції взяв участь і Герой України, академік, доктор фізико-математичних наук, професор, народний депутат України І-ІV скликань, голова Українського інституту національної пам’яті (2006-2010 рр.) Ігор Юхновський. Організаторами конференції виступили Фонд Конрада Аденауера та Братство магістрів Академії державного управління «Брама».

 Прес-служба ЛОР
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа