У Львові презентували науково-популярну книгу про Степана Бандеру

DSC06868

В контексті інформаційної війни, що триває в нашому суспільстві, до постаті Степана Бандери прикута значна увага. За даними Google Trends – сервісу, який аналізує пошукові запити користувачів у всьому світі за кількістю, ідеолог українського націоналістичного руху обійшов легендарного революціонера Ернеста Че Гевару. Присвячену Бандері сторінку у російській Вікіпедії за останній час відвідало близько мільйона людей. Тож хто він? Герой!? Зрадник!? Символ!? Фашист (чи все ж таки нацист)? Аби розвінчати міфи, якими оповита ця історична постать, львівський історик Микола Посівнич презентував книгу «Степан Бандера».

За словами Миколи Посівнича, який вже більше 15 років опрацьовує тематику національно-визвольних рухів, зокрема постатей Степана Бандери, Романа Шухевича, він бачить, що в тих дискусіях, які точаться довкола, немає правильного розуміння, за що боровся Бандера, а Інтернетом «гуляє» багато міфів про лідера українського націоналістичного руху, що і спонукало його до написання праці в науково-популярному форматі.

Базуючись на архівних документах, цікавих і невідомих широкому загалу, автор розповідає біографію лідера ОУН без штучно створених міфів: які погляди він мав, якими ідеалами керувався і, зрештою, якою він був людиною.

«Для мене було важливо в хронологічній послідовності відтворити життя Степана Бандери, де мешкав, перебував у відрядженнях, в яких тюрмах сидів, тож книга побудована так, що в кожному розділі йде послідовний виклад подій», – говорить автор.

На думку історика Миколи Посівнича, Степан Бандера був цікавою особистістю: він говорив, що бути символом українського руху за життя і відчувати відповідальність за свої вчинки для нього є найбільшим тягарем. Сам же себе не ідентифікував з поняттям «бандерівець», оскільки вважав, що не можна уособлювати весь рух з одним прізвищем.

zik

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа