У Києві закінчили перевірку ветеранських організацій

Разом з представниками КМДА та райадміністрацій перевіряли цільове використання офісів ветеранських ГО орендованих у міста на пільгових умовах (за 1 гривню до 100м2) та взагалі наявність в цих офісах працюючих організацій.

Тепер залишилось ще 1-2 дні підготувати остаточний звіт та повну статистику по всим районам. Вже зараз зрозуміло, що картина вимальовується дуже “цікава”…

veteranVOV

До передісторії. Станом на початок 2017 року 116 ветеранГО орендували 5430 м2 офісних приміщень власності київської громади. Тепер подивимось як змінюється картина.

Тепер стало зрозуміло звідки бралась прекрасно організована мережа “бабушок Черновецького” (хто пам’ятає) та як районні організації ветеранів використовуються під час виборів.

Перевірка вчергове показує, що необхідно припинити утримувати громадські організації ветеранів за бюджетні кошти киян (оплачувати оренду, комуналку, зарплати). Цей підхід виявився провальним. Ця система за 26 років перетворила діяльність ветеранських організацій у фікцію. Все робиться за ради отримання фінансування з бюджетів різних рівнів, без бюджетної підтримки більшість організацій взагалі не дієздатні.

І це якщо не говорити про те що було створено цілу мережу ветеранських організацій, які не ведуть жодної діяльності, а існують тільки для розпилу бюджетних коштів. Їх навіть фізично знайти неможливо. Вся їх діяльність тільки на папері.

Окреме питання по “псевдоветеранам”, які так і не змогли за 26 років визнати існування держави Україна. В той же час вимагають щоб держава їх спонсорувала.

На рівні міста мають фінансуватися тільки соціальні проекти громадських організацій спрямовані на підтримку ветеранів війни. Мають бути визначені цільову напрямки в яких громадські об’єднання зможуть допомогти місту у роботі з ветеранами (реабілітація, соціальна адаптація, підтримка та догляд ветеранів з інвалідністю та похилого віку).

Замість сотень офісів, на які йде левова частка фінансування створити хаби. По одному в районі (чи один на кілька районів) де зможуть зустрічатись ветерани. Поспілкуватись, цікаво провести час.

І головний центр в палаці ветеранів. Щоб він в повній мірі почав виконувати свої функції, для яких і був створений. Де ветерани зможуть не тільки збиратись, а й отримати консультації лікарів, юристів і інших необхідних спеціалістів. Там вже існував відповідна інфраструктура.

Віталій Кузьменко

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа