У Київраді відбулися бандерівські читання

Бандерівські читання

1 лютого 2014 року в Києві в актовій залі Київради (вул. Хрещатик, 36) з нагоди 85-ї річниці створення Організації Українських Націоналістів та 105-ї річниці з дня народження Степана Бандери відбулися бандерівські читання. У заході беруть участь відомі науковці, публіцисти та політики.

У рамках читань у приміщенні Київради відбулася презентація націоналістичних видань, виставка-ярмарок націоналістичної літератури.

Відкриваючи читання, ініціятор заходу, заступник Голови Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, народний депутат України Юрій Сиротюк наголосив, що сьогодні розпочинається захід, який має стати традиційним. За його словами, такі читання покликані виробити певну стратегію у роботі, у боротьбі націоналістів за справедливу державу.

“Сподіваюся наші читання стануть традиційними. Символічно, що захід відбувається у самому серці України, у революційній Київраді і в час Революції Гідности. Ні для кого не секрет, що бандерівські гасла: “Слава Україні! Героям Слава” стали загальноприйнятими в Україні. Не секрет, що бандерівці, українські націоналісти – мотор революції. Бандерівці всюди і на барикадах, і на Грушевського і в обороні, тому важливо, щоб ця революція стала загальнонаціональною і не перетворилася у сліпі бунти. Саме зараз час робити такі читання, бо ми повинні не лише втілювати форму революції на вулиці, а й напрацьовувати її зміст, аби те, що відбувається на вулицях стало рушієм реальних змін у країні на користь суспільства.

Ми боремося за Україну, за країну в якій житимуть наші діти, за країну справедливу без холопа і без пана. І тут в нагоді стане революційна практика ОУН. Так само, як у 40-х, 50-х роках бандерівці проводили конференції, і радилися, якою має постати України після перемоги революції. Тому ми маємо так само радитися, аби не лише змінити режим. Ми хочемо, щоб нація стала повноправним господарем на своїй землі”, – зазначив Юрій Сиротюк.

 

Голова ОУН Богдан Червак привітав учасників читань та передав для учасників Революції Гідности бойовий прапор ОУН, що постав разом із організацією ОУН у Відні 1929 року.

“У Відні 1929 року зібралися близько 30 людей, які створили ОУН. Коли вони дискутували про форми визволення українців, вони навіть не думали, що створять організацію, яка стане цілим етапом національно-визвольної боротьби. Такого послідовного, організованого і чіткого етапу за час визвольних змагань у нас не було.

У серпні цього року в Україну приїхав член ОУН, який привіз прапор, що у 1929 році з’явився разом із ОУН. Він привіз прапор і сказав, я хочу, щоби прапор, з яким українські націоналісти виборювали незалежність відтепер, був в Україні, в музеї. Я не можу виконати його побажання , бо зараз бойовий прапор не може бути в музеї, бойовий прапор має залишитися і повинен використовуватися в авангарді боротьби”, – зазначив Богдан Червак.

Голова ОУН (б) Стефан Романів наголосив, що коли йдеться про постать Степана Бендери ми думаємо, що це людина надзвичайна і до нього важко рівнятися. Однак він був такий як і ми – людиною, і тому треба йти і досягати перемоги рівняючись на провідника.

“Степан Бандера мав родину, дітей, і був як усі, але для нього найпершою була Україна. Це говорить, що ми можемо так само багато робити для України. Нині, коли ми бачимо Майдан – чуємо “Слава Україні!”, яке колись казали не говорити, бо воно буцімто ділило людей, але нині воно об’єднує! Зараз люди розуміють український націоналізм, і усвідомили, що без відданости ми не переможемо. Зараз ми, як націоналісти маємо їхати на cхід України і там говорити з людьми, бо на cході є українці, які хочуть того, що й ми. Немає поділу України. Нам не буде легко, але маємо йти до перемоги. Такі форуми важливі, і з матеріялами напрацьованими на них треба йти у світ і переконувати, що потрібно боротися за соціяльну і національну справедливість для українського народу. Степан Бандера – людина, якого треба наслідувати, що і відбувається на Майдані.

Зичу усім витривалости, мудрости і розуміння, що де б ми не жили – ми український народ”, – зазначив Стефан Романів.

У рамках читань вже відбулася доповідь Богдана Червака на тему: “Роль полковника Андрія Мельника в розбудові ОУН” та народного депутата України від ВО “Свобода”, кандидата політичних наук Олександра Сича на тему: “Витоки і ґенеза українського націоналізму”.

Ірина Фаріон, кандидат філологічних наук, народний депутат України провела доповідь на тему: “Концепт національної ідеї в трактуванні Степана Бандери”.

“Бандера ототожнював поняття ідеї з концептом душі. Ідея і душа – породжуюча і рушійна сили визвольного руху. І тривалість революції залежить від ідеї. Коли я переживала смерти наших героїв, власне думала, куди мала влучити куля, аби вмерла душа? Ці хлопці, які відійшли є безсмертні, душа їх безсмертна! Але ми зараз дуже потребували би потиску їхньої руки, але їх нестало. Тому маємо ставати ядрами, але це відбудеться тільки тоді, коли ми дуже потужно працюватимемо над собою”, – зазначила Ірина Фаріон.

Націоналістка також наголосила, що будь-які революції це спосіб мислення. І те, що починалося з карнавалу, зараз перетворилося у боротьбу за своє життя.

“Будь-які революції – це спосіб мислення. Наша революція починалася карнавально, а зараз найважливіше завдання врятувати та зберегти наше життя і горіти ним на противагу всьому. Маємо, як нове покоління націоналістів, дуже потужні виклики. І змагаючись за нову націєцентричну українську державу, треба зрозуміти кому можемо розчистити шлях у боротьбі за президентську посаду. Маємо бути у цьому сенсі глибокі, самодостатні і вільні та знати, чим жертвуємо і задля чого. Наше протистояння із ордою, це не піротехнічна боротьба. Треба розуміти геніяльну думку Бандери, що соціяльні революції породжують барикади, а національні породжують легіони. Легіони потужно озброєних людей. Маємо розуміти, що життя – найвища цінність і мудрість, тому ми не можемо віддати його на плату ординцям”, – зазначила Ірина Фаріон.

Кандидат історичних наук, президент БФ “Літопис УПА” ім. В.Макара Микола Посівнич доповів на тему: “Феномен Степана Бандери”.

“Історію завжди пишуть переможці. На жаль, українці ніколи не були акторами своєї історії. Тому боротьба проти лідерів українського руху на всіх етапах життя нації: Хмельницького, Мазепи, Бандери, Петлюри була боротьбою проти всього руху. Знищення провідників було основною метою ворогів нашої нації. Саме тому шлях Степана Бандери був типовим, як і тисяч його побратимів”, – зазначив Микола Посівнич.

На читання прибув лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок, який привітав учасників заходу та наголосив, що зараз надважливо глибоко вивчати спадщину Степана Бандери та Організації Українських Націоналістів. “Важливо, що нині є змога у колі науковців, політиків, громадських діячів обговорити таку визначну постать української національної революції, Провідника української нації Степана Бандери. Важливість таких заходів не тільки в тому, що ми отримаємо можливість ознайомитися з працями Степана Бандери, його думками, ідеями, а й у тому, що відкриваємо очі людям, які були задурманені совєцькою, комуністичною пропагандою, яка борців за незалежність України постійно спотворювала та робила з них бандитів. Рука Москви забрала життя Бандери, та вони не змогли забрати те, заради чого він жив і творив. Бо ідеї, подвиги бандерівців залишилися разом із нами донині. Зрештою мало таких людей в історії, іменем яких назвали цілу націю. Зараз нам потрібно не просто поверхнево, а доволі глибоко вивчати спадщину Степана Бандери та Організації Українських Націоналістів. Сьогодні проводимо читання в час нашої української революції, яка, сподіваюся, буде переможною.

Революція Гідности, яка зараз триває, вже пройшла кілька етапів. Перший – европейський етап, коли люди мирно висловлювали протест та вимагали від влади підписати Угоду про асоціяцію з ЕС. Ми, українські націоналісти, активно підтримали ці прагнення людей, бо це було б кроком від Москви, який би дозволив нас витягти з лещат Кремля. Ми вважали, що переможна европейська революція знищить раз і назавжди “совкову” ментальність мешканців великої України. Розуміли, що навіть сам факт підписання асоціяції з евроспільнотою спонукає багатьох дивитися на світ не через кремлівські, совєцькі окуляри, а через сучасні українські окуляри. Та влада за тиждень змінила позицію після зустрічі Януковича з Путіним у Сочі. Після цього ми вступили в инший період боротьби, який триває зараз. Це період найжорсткішого в історії сучасної України протистояння з владою. Це протистояння винесло на світ усі підлі, внутрішні бажання чинної влади. Люди не тільки в Україні, а й у всьому світі побачили бандитське нутро режиму Януковича. Та найважливіше, що під час цього етапу революції, цього так званого “антимєнтовського” етапу проявилася і сутність нашої нації. Дуже часто нас звинувачували та насміхалися з нас, що мовляв ми довго запрягаємо. Та коли вже запрягли – можемо сказати, що за два місяці нація пройшла настільки стрімкий шлях розвитку, самовдосконалення і настільки показала себе успішною, самоорганізованою, що для багатьох націй у Европі тривало десятиліттями.

Зараз вже стало зрозуміло, що теперішня фаза боротьби перейде у третій етап революції. Етап, коли треба зробити усе для того, аби він став переможним. Бо це буде не тільки жорстке протистояння з бандитською владою та кримінально-олігархічним кланом, який зараз керує в Україні – це буде революція на виживання, ми отримаємо відповіді: буде Україна чи ні. Найближчим часом у боротьбу на сторону Януковича вступить Москва. Зараз вони мовчать, бо має розпочатися Олімпіяда. Але одразу після її завершення Кремль розпочне займатися Україною, бо вони хочуть знову повернути нас у своє лоно. Але маємо здобути перемогу на цьому етапі й вибороти право нації господарювати на нашій землі.

Власне, у цьому контексті боротьби Бандеру можна сміливо називати пророком, бо він дав приклад боротьби нам, усьому нашому поколінню”, – зазначив Олег Тягнибок.

 

Головний редактор газети “Шлях перемоги” Віктор Рог повідомив, що Ярослав Стецько писав: “Історики майбутнього, щодо Степана Бандери зійдуться одному. Вони не розділять Степана Бандеру на провідника й очільника та теоретика й ідеолога української боротьби”. В усьому иншому думки науковців, в силу різних обставин, розходяться.

“Він передбачав майбутнє! Степану Бандері було притаманно те, чого зараз немає у багатьох лідерів опору: почуття відповідальности та адекватности. За словами Бандери: “Суть революції полягає в докорінній зміні, яка охоплює зміст і структуру державно-політичного, суспільного духового й економічного життя одного, чи більше народів. Нові ідеї, нові сили і нові системи підіймають боротьбу проти ідей, сил і систем пануючих у дотеперішньому укладі, щоб їх усути, перебрати керму життям і розвитком свого народу та дати йому новий напрям і нові форми”. Саме це мають зробити новітні державотворчі, яким народ довірить державу”, – повідомив Віктор Рог.

“У 1991 рокі українці позбулися окупації, проте у нас залишилися окупанти. Перефарбовування у синьо-жовті прапори, не змінило панівну верхівку. Степан Бандера казав: “З москалями немає спільної мови!”. Він не помилявся, бо в усі часи пануюча верхівка Росії визискувала і принижувала Україну, вона не хотіла бачити її такою, якою її бачимо ми”, – зазначив націоналіст.

 

Історик, краєзнавець, дослідник теоретичних і практичних проблем збереження історико-культурної спадщини, історії становлення пам’яткоохоронної справи в Україні, питань повернення та реституції культурних цінностей Сергій Кот виступив із доповіддю “Український націоналізм і демократичні цінності”. У своїй доповіді він, зокрема, розповів: “Український націоналізм ніколи не полишав своєї позиції як революційна теорія. Його метою було постання української держави, на якій би українець був господарем на своїй, Богом даній землі. Але українець ніколи не був ворогом для инших націй. І це постійно доводить теорія революційного українського націоналізму.

Останнім часом у російських ЗМІ розпочалася нова хвиля інформаційної війни проти українського націоналізму. Однак водночас росіяни не цураються постійно наголошувати, що вони є російськими націоналістами. І це природно. Адже російський націоналізм, як і будь-який инший, був, є і буде. І так само український націоналізм був, є і буде. Адже націоналізм – це суть і витоки нації. Те, що йде зсередини нації, – вічне”.

 

Ярослав Папуга, доктор історичних наук, виступив на тему: “Український визвольний рух і нацистська Німеччина: проблеми взаємин”. Історик розповів також про взаємини українців, які мешкали в різних регіонах української держави.

“Коли на Східній та Південній Україні розпочався штучний Голодомор 1932-1933 років, на Західній Україні, яка ще перебувала під Польщею, це спричинило чималий розголос, закономірне обурення та спроби допомогти. І саме ОУН чи не найбільш радикально підійшла до цього питання. Було ухвалено рішення всіма можливими заходами допомогти і підтримати побратимів за Збручем”, – повідомив науковець.

Із доповіддю “Українська національна революція – від Січових Стрільців до Евромайдану” виступив публіцист Ярослав Сватко. Дослідник проілюстрував причини поразок української нації минулого століття, наголосивши на тому, що необхідно було робити провідникам українства, аби мати перемоги для держави.

“Багато провідників не розуміли, що національне насправді стоїть вище за соціяльне. Не було вироблених провідників, які би розуміли, за що треба боротися. Вони не могли визначити основних і першорядних цілей. Відповідно, держава програвала і отримувала розплату за поразку, якою, зокрема, був Голодомор. Необхідно усвідомлювати також і свою провину в тому, що сталося. Кожна нація, яка хоче бути в безпеці, повинна мати внутрішню силу. Тому в першу чергу винні ті, хто не збудував внутрішньої сили, яка би була здатна захистити українську націю”, – наголосив Ярослав Сватко.

Про українську владу та її становлення 1917 року присутнім розповів директор Музею Української Народної Республіки Олександр Кучерук. Доповідач виступив на тему: “Становлення центральних органів влади Української Народної Республіки у 1917 році”. Він ознайомив слухачів про процес формування владних органів, а також навів тогочасні історичні довідки та витяги із тематичної періодики.

Василь Овсієнко, співголова Українського комітету “Гельсінкі-90” довів на тему: “Василь Стус. Поет і громадянин”. Доповідач розповів про своє перебування в концтаборах та про особисті знайомства з бандерівцями, яких чоловік зустрічав у роки свого ув’язнення.

“Я собі думав а яке відношення маю я як дисидент 70-80-х років до бандерівських читань. Але коли мене судили, то записали у справі, що я співпрацював і бандерівцями. Я не міг зрозуміти, як я, народившись 1949 року, міг із ними співпрацювати. Мене засудили 1973 року і коли я потрапив до в’язниці, то я познайомився там не з одним бандерівцем. І це були найкращі люди, яких я знав у своєму житті”, – розповів дисидент.

За словами Василя Овсієнка, бандерівці були людьми, які завжди стежили за порядком і які постійно займалися самоосвітою, самовдосконаленням.

 

Відео: http://youtu.be/6zdbmmvZB0c

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання “Свобода”
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа