У Києві покажуть хроніку Карпатської України 1919–1939

«Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939» – український документальний фільм про створення української незалежної держави на Закарпатті, яка проіснувала одну добу та була знищена союзницею гітлерівської Німеччини Угорщиною, покажуть 17 березня у столиці. Захід відбудеться за участі істориків Олександра Пагірі, Івана Патриляка та Олександра Зінченка.

Вівторок, 17 березня, 18.30

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

м. Київ, вул. Володимирська, 60,

Червоний корпус, ауд. 349

Вхід вільний за попередньою реєстрацією

 У березні 1939 р. українці на Закарпатті стали першим у міжвоєнній Європі народом, що не змирився з анексією, а зі зброєю в руках став на захист своєї свободи від агресії сусідніх держав. Країною, що першою прийняла бій, стала Карпатська Україна, продемонструвавши прагнення українців до розбудови державності навіть у несприятливих зовнішньополітичних умовах.

«Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939» – український документальний фільм 2012 року, поставлений режисером Тарасом Химичем, композитором Любомиром Соломченком і продюсером Тарасом Чолієм.

У стрічці поєднано три сюжетні лінії – розповіді очевидців, маловідомі документи, майстерно відзняті краєвиди та художні сцени. Для створення фільму використано кадри кінохроніки кінооператора Каленика Лисюка, чехословацькі військові хроніки, а також матеріали британського журналіста Майкла Вінча та кореспондента американської газети New York Times Ен МакКормік, які працювали тоді в Карпатській Україні як міжнародні спостерігачі.

Український інститут національної пам’яті розробив інформаційніметодичні матеріали, у яких наведено історичну довідку, перелік публікацій, а також список науковців, що спеціалізуються на тематиці Карпатської України.

У кінолекторії візьмуть участь історики Олександр Пагіря та Іван Патриляк. Модеруватиме зустріч Олександр Зінченко.

Показ фільму відбуватиметься в рамках циклу “Кінолекторій” Українського інституту національної пам’яті.

Організатори заходу: Український інститут національної пам’яті, історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа