У Харкові вшанували 76-ту річницю проголошення Акта відновлення Української держави

30 червня 2017 року в Харкові активісти ВО “Свобода” разом з духовенством Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви вшанували 76-ту річницю проголошення Акта відновлення Української держави. У Свято-Дмитрівському храмі Харкова відбулася Свята Літургія за Українську державу і її перемогу над супротивниками, а до Каменя Незалежності України на майдані Свободи активісти поклали квіти.
У своєму слові Архиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ, Владика Ігор (Ісіченко) наголосив на важливості історичного проголошення Незалежности 30 червня 1941 року. “Ми не знаємо великої кількости прикладів в історії людства, коли радикальні зміни у світі чинилися з ініціятиви більшости.  Такі зміни завжди чинить творча, креативна меншість. Та смілива меншість, яка здатна виявляти непокору неправді, називати речі своїми іменами, яка здатна іти проти течії. Саме так вчинили ті, хто 30 червня 1941 року проголошували Акт Незалежности України, власне Акт віднови Української держави. За Христом свого часу також пішла меншість, так само як і апостоли були в меншості, але вони перемогли. Так само й перемогли ті, хто проголошував Незалежність 30 червня 1941 року, бо ми нині живемо у Незалежній Україні”, — наголосив Владика Ігор.
Довідка: Акт відновлення Української Держави було ухвалено 30 червня 1941 року у Львові. Він проголошував відновлення незалежної української держави, визнаної країнами Антанти і Німеччиною 1918 року. Однак гітлерівська Німеччина не визнала акт, ув’язнила його ініціяторів, насамперед Степана Бандеру і Ярослава Стецька: спочатку в берлінській тюрмі ґестапо, а потім у концтаборі Заксенгаузен, де загинула низка провідних діячів українського визвольного руху. Ще частина борців за волю України, зокрема брати Степана Бандери Олександр і Василь, загинули у концтаборі Освєнцім. Акт відновлення Української Держави став підставою для утворення Української Повстанської Армії, яка розпочала свою боротьбу проти гітлерівців вже восени 1942 року.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа