У Франковому університеті презентували мистецький проект «Едвард Козак мандрує Україною»

«Не шукаймо мистецтва повище ваших голів десь у просторах, не глузуймо і не шукаймо мистецтва між теоретичними надбаннями нашого ума, бо правдиве мистецтво найдемо тільки нижче голови – на лінії серця» .

Едвард Козак, 1947 р.

Сьогодні у вестибюлі Львівського національного університету імені Івана Франка відкрилася виставка творів Едварда Козака, перша у рамках мистецького проекту «Едвард Козак мандрує Україною», приурочена 110-ій річниці від дня народження та 20-річчю від дня смерті відомого у світі українського художника-графіка, карикатуриста, живописця, аніматора, сценографа, публіциста. Проект ініційований Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків із діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» за підтримки Зарваницької громадської ініціативи та має на меті популяризацію високоякісного культурно-мистецького продукту – творчої спадщини ЕКа (псевдонім Е.Козака).

Своєрідним способом вшанування пам’яті майстра сатирично-гумористичного жанру став вибір не лише Дня сміху, а вручення присутнім ретро-метеликів – улюбленого атрибута одягу Едварда Козака.

Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук, подякувавши організаторам за виставку, зазначив, що «особливо приємно приймати в Університеті експозицію творів відомого митця, досконалого художника, гострого  правдивого карикатуриста, який живо відгукувався  на події в житті українців». За словами Івана Олександровича, «добре, що Едвард Козак мандрує Україною, бо ми пізнаємо свій світ і також український світ за кордоном».

Гостроту, влучність і позачасову актуальність слова великого митця дозволила відчути присутнім проректор з науково-педагогічної роботи Університету Звенислава Мамчур, зачитавши уривок із книги Едварда Козака  «На хлопський розум». Звенислава Ігорівна підкреслила важливість виставки, яка розширить горизонти знання студентів про нашу культуру, зокрема її розвиток в еміграції.

Директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків із діаспорою Національного університету «Львівська політехніка»,  перший лауреат премії імені Ірини Калинець Ірина Ключковска розповіла, що після першої зупинки у Львівському університеті виставка мандруватиме іншими містами України.

Про творчість та індивідуальність Едварда Козака йшлося у виступі поета, прозаїка, Почесного доктора Львівського університету Ігоря Калинця:  «Його знали всі. Усі знали його «Комар», а діти зі захопленням читали його читанки. Інтелігенти знали, бо він змальовував галицький Парнас своїми знаменитими шаржами, мабуть, найкращими в історії нашого мистецтва. Тому його знали всі. Добре знали його потім і в Кремлі, бо московські сатрапи були героями вбивчих, дотепних, кусючих сатир, карикатур». Ігор Миронович розповів про існування журналу «Лис Микита» в діаспорі, «без якого вона б не змогла існувати, бо журнал об’єднав усіх творчих українців». Талановитість Едварда Козака підкреслював факт передруку його творів різноманітними світовими виданнями. «Важливо, що Козак повертається в Україну, адже це щось виняткове в нашому мистецтві», – наголосив письменник і висловив сподівання, що виставка виправдає свою мету: «аби ім’я геніального українця стало доступним нашому народові, вкарбувалося у пам’ять і серце, бо ж у нього багато народного».

Проректор з наукової роботи ЛНАМ Роман Яців, окреслюючи лейтмотив індивідуальності митця, розповів про мить із життя Едварда Козака, коли в 30-х роках до нього, засмученого, підійшли в кав’ярні  та запитали: «У чому причина Вашого смутку?», на що він відповів: «Бо не працюю». І він надалі завжди працював. Тому дуже важко сьогодні систематизувати тисячі його різножанрових творів.

Про Едварда Козака як багатогранну особистість Роман Миронович сказав: «Він дуже любив життя в усіх його проявах, був відважним і несподіваним у своїй поведінці. Захоплювався поезією, музикою, спортом тощо». У відповіді на риторичне питання «У чому його сила?» мистецтвознавець виділив таку рису – непересічна працездатність. Бо ж це непросто  – домогтися визнання у світовому просторі, бо ж непросто знайти відвагу і бути наполегливим в оцінці злочинів московського режиму.

Роман Яців зауважив, що «виставка дуже цікаво дає поняття життєдайності Едварда Козака. Козак заволодів Львовом своїм талантом, своїм інтелектом, його боялися і шанували». А відтак, «нам бракує таких індивідуумів, щоб могли своєю сатирою очищати негатив суспільного і політичного життя. Едвард Козак повинен йти в Україну, дати ту міць життя, до якої змагав».

Уривки з  листа сина художника, який проживає у США, із вдячністю за організацію такого проекту зачитав один із організаторів Андрій Яців.

Слово про митця доктора Українського наукового інституту Гарвардського університету Любомира Гайде  присутні змогли почути у відеозаписі. Доктор Любомир Гайде розповів про унікальне явище в діаспорі – журнал «Лис Микита», що формував думки про сутність тогочасної дійсності сильніше і краще, аніж серйозна преса», адже Едвард Козак геніально вмів охопити й проникнути в суть речей.

Виставка триватиме до 12 квітня 2013 року, відтак усі охочі мають змогу оглянути експозицію та ознайомитися зі всесвітньовідомими творами Едварда Козака.

Львівський національний університет імені Івана Франка

             Прес-центр

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа