У четвер в НьюЙорку відкривають меморіяльну дошку вченому, який поставив знак рівності між Голодомором і геноцидом

lemkinУ четвер, 20 вересня 2018 р. о 16:00NYT, Український інститут Америки та Фундація громадянських свобод України з Канади відкриють багатомовну дошку (англійська, українська, іврит, ідиш) на честь доктора Рафаеля Лемкіна, “батька Конвенції ООН про геноцид “, зокрема стосовно виступу, який він дав у Нью-Йорку (20 вересня 1953 року), визнаючи голод 1932-33 років як радянський геноцид.

Професор Лемкін, польсько-єврейського походження, народився в сучасній Білорусі. Його раннє життя було відзначено трагедією, оскільки його сім’я була вигнана з їхніх земель під час Першої світової війни, але це, мабуть, викликало його вічний інтерес до того, що він назвав “злочином проти міжнародного права” і вплинуло на те, що він називав терміном “геноцид” у своїх студіях  “Злочини варварства”.

Зрештою, це призвело до його презентації в 1948 році на Генеральній Асамблеї ООН, яка закликала до прийняття резолюції та формування “Конвенції про запобігання та покарання за злочини геноциду”. Професор Лемкін з раннього віку вивчав інші подібні злочини проти людства, такі як напади османів на вірмен, антисемітські погроми та інші групи, націлені на насильство.

Йому вдалося запровадити термін “геноцид” в обвинувальний висновок проти нацистського керівництва, будучи членом американської команди, яка працювала на Нюрнберзькому процесі, пізніше він широко використовував цей термін, викладаючи і читаючи лекції про Голокост та Голодомор. Його роботу, яка висвітлює злочини, скоєні проти полонених людей з метою знищення та передбачуваного юридичного виправдання, не лише євреїв, українців чи вірмен, а й усіх народів, не слід забувати. Фактично, воно все більше стає актуальним зараз, коли ми продовжуємо спостерігати за новими порушеннями прав людини в сучасному світі.

Організатори заходу: Український інститут Америки, Фонд громадянських свобод України, Канада, Любомир Луцюк, доктор філософії, професор кафедри політики та економіки, Королівський військовий коледж Канади, Кінгстон, Онтаріо, Канада.
Особлива подяка Науково-освітньому консорціуму Голодомору,
Русс Челак, Фонд сім’ї Ігнатовичів, Олег Лесяк, д-р Едді Портной, д-р Роман Сербин, д-р Даніель Свістель, Фонд сім’ї Темерти, Мирослав Трутяк (MST Bronze Ltd), майор Майкл Візенфельд, Найджел Лінсан Колллі, Олександра Чижчій) , Рома Лісович, професор Тарас Гунчак та Український конгресовий комітет Америки.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа