Творцям поліцейських “законів” на замітку: У «Тюрмі на Лонцького» відкриють міжнародну виставку про злочини тоталітаризму у Європі: фашизм — нацизм – комунізм

Міжнародну пересувну виставку «Тоталітаризм у Європі: фашизм — нацизм – комунізм», підготовану  Платформою європейської пам’яті та сумління, презентують у Львові в музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького». 27 банерів історичної документальної виставки комплексно розкривають суть тоталітаризму, розповідаючи про фашизм, нацизм та комунізм, дозволяють поглибити обізнаність громадськості про злочини, здійснені внаслідок кривавих практик цих ідеологій у різних країнах Європи.

23 січня, четвер

16:00

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»

(вул. С. Бандери, 1, вхід із вулиці Брюллова)

Чому досі існує різниця між сприйняттям фашистської, нацистської та комуністичної диктатур? Чи довідаємося ми коли-небудь точну кількість жертв тоталітаризму в Європі? Чому одна політична група може утримувати в своїх руках повний контроль над державою та суспільством, позбавляючи громадян основних свобод та людських прав і вчиняючи жахливі злочини? Чи можливо подолати загрозу людству з боку фанатичного радикалізму, базованого на расових, політичних, релігійних та інших переконаннях? Як запобігти відновленню будь-яких форм тоталітарного правління в майбутньому? Про це та інше — на відкритті виставки «Тоталітаризм в Європі».

Пересувна виставка вперше подає огляд статистики жертв найбільших злочинів, здійснених проти цивільного населення тоталітарними режимами ХХ ст. в 13 країнах Європи: Естонія, Латвія, Литва, Польща, Німеччина, Чехія, Словаччина,Угорщина, Словенія, Румунія, Болгарія, Україна. Статистичні дані доповнюються фотографіями головних ініціаторів та виконавців таких злочинів, а також інформацією про наявність юридичних оцінок їх дії після падіння режимів. Інформація для виставки надавалась установами-членами Європейської платформи пам’яті та сумління. Від України це – Центр досліджень визвольного руху.

Експозицію також доповнюють сторінки «живої історії» — відвідувачі музею матимуть змогу переглянути добірку документальних фільмів, що містять спогади очевидців трагічних подій XX століття у різних країнах Європи.

Виставку вже демонстрували у Чехії, Словаччині, Литві, Німеччині, Нідерландах, а 22 листопада 2013 року за участі екс-Президент України Леоніда Кравчука, відомого французького історика, співавтора «Чорної книги комунізму» Стефана Куртуа та інших громадських діячів відбулось відкриття цієї експозиції в «Українському домі» у Києві. Для експонування в Україні поряд з кожним англомовним банером розміщується український переклад текстів.

Виставку «Тоталітаризм у Європі: фашизм — нацизм – комунізм», розроблену та виготовлену за фінансової підтримки Європейського Союзу, можна оглянути в Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» щодня з 10:00 до 19:00 без перерви (у неділю до 17:00) за адресою: Львів, вул. Степана Бандери, 1 (вхід із вул. Брюллова). Вхід вільний.

Довідка

Платформа для європейської пам’яті та сумління об’єднала 37 урядових, академічних та музейних установ із 13 країн Європейського Союзу, Молдови, України, а також Канади. Метою організації стало об’єднання зусиль задля поширення інформації про діяльність тоталітарних режимів і вшанування пам’яті жертв. У червні 2012 року на конференції в Європейському парламенті у Брюсселі Платформа заснувала правову експертну групу для роботи над створенням наднаціональної інституції правосуддя для засудження важких злочинів, скоєних комуністичним тоталітарним режимом. Докладніше: www.memoryandconscience.eu

Від України учасниками платформи є Центр досліджень визвольного руху та Меджліс кримськотатарського народу.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа