Туреччина і Азербайджан побудують газопровід до Європи

Фото: Обозреватель

Туреччина та Азербайджан підписали угоду про будівництво газопроводу пропускною здатністю в 16 мільярдів кубометрів на рік, повідомляє lenta.ru.

Передбачається, що газ піде по трубі на європейські ринки з 2017 року. Вартість будівництва складе 5 мільярдів доларів. У консорціум спочатку увійдуть азербайджанська державна нафтогазова компанія Socar і турецька Botas. Однак СП буде відкрите і для інших учасників.

Плани будівництва газопроводу були оприлюднені на тлі труднощів європейського проекту Nabucco з пошуком постачальників. Представникам ЄС поки не вдалося знайти бажаючих заповнювати трубопровід ні в Азербайджані, ні в Туркменії. Будівництво газопроводу неодноразово відкладалося, зараз офіційний термін його запуску – 2018 рік.

Азербайджан, що володіє великими резервами газу, зараз є найбільш привабливим партнером для ЄС, який бажає диверсифікувати джерела поставок вуглеводнів.

Головним конкурентом Nabucco є російський газопровід “Південний потік”. Його вартість становить близько 15,5 мільярда євро, а пропускна здатність – 63 мільярди кубометрів на рік. Передбачається, що трубопровід, по якому газ піде по дну Чорного моря на Балкани і далі в країни Західної Європи, буде побудований до 2015 року.

Довідка:

Nabucco – проектований магістральний газопровід протяжністю 3300 км з Туркменії та Азербайджану в країни ЄС, насамперед Австрію  та Німеччину. Проектна потужність – 26-32 млрд кубометрів газу на рік. Передбачувана вартість проекту –  7,9 млрд. євро. Наприкінці лютого 2011 року газета Guardian повідомила,  що реальна вартість проекту становить близько 14 млрд євро, подорожчання пов’язане із зростанням цін на сировину, зокрема, залізну руду, необхідну для виплавки труб.

Підготовка проекту ведеться з 2002 року. Будівництво планувалося почати в 2011 році, а завершити до 2014 року, в даний час терміни запуску проекту змістилися до 2017 г, коли почнеться комерційний  видобуток газу на родовищі Шах-Деніз.

Назва газопроводу походить від опери Джузеппе Верді «Набукко» (по імені царя Навуходоносора II)

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа