Третина чинного складу КСУ причетна до узурпації влади Януковичем — документ

Ще минулого року Генеральна прокуратура встановила, що судді Конституційного Суду України у 2010 році умисно постановили завідомо неправосудне рішення, що спричинило тяжкі наслідки та захоплення влади колишнім президентом України Януковичем В.Ф. у неконституційний спосіб, проте так і не повідомила про підозру жодному судді. Про це йдеться у відповіді ГПУ на запит Голови парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгора Соболєва від 18.11.2015

 

В ході розслідування кримінального провадження було встановлено, що 30 вересня 2010 року з мотивів кар’єризму, хибно розуміючи інтереси служби, порушуючи вимоги Конституції України та законів України, використовуючи надані їм повноваження, діючи всупереч ст. 2 Закону України «Про Конституційний Суд України», судді КСУ умисно постановили завідомо неправосудне рішення, чим спричинили тяжкі наслідки, а саме зміну Конституції України у неконституційний спосіб, тобто повернення в дію Конституції України в редакції 1996 року, шляхом привласнення повноважень Верховної Ради України. Шестеро з зазначених у відповіді ГПУ суддів досі залишаються суддями Конституційного суду: Голова суду Юрій Баулін та судді Василь Бринцев, Сергій Вдовіченко, Михайло Гультай, Михайло Запорожець, Наталя Шаптала.

 

В листі ГПУ прямо зазначається, що у провадженні наявні докази вчинення суддями Конституційного Суду України кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 375 КК України, що підтверджується показаннями свідків, висновками судових експертиз, відповідними документами, здобутими в ході досудового розслідування.

Також у слідства наявні достатні підстави вважати, що до підготовки процесуальних документів, на підставі яких було підготовлене рішення суду, та самого рішення суду причетні окремі посадові особи Адміністрації Президента, а саме Олена Лукаш і Андрій Портнов та підпорядковані їм працівники державних органів.

 

При цьому ГПУ за 2 роки розслідувань та наявних доказів не повідомила про підозру жодному судді.

 

«Замість дотримання законності Генпрокуратура виконує політичні замовлення, бо відсутність покарання для суддів Конституційного суду є способом Президента тримати суддів на гачку і отримувати потрібні йому рішення. Так було зі змінами до Конституції, так вже рік відбувається з люстраційним законом. Це призводить до абсурдної ситуації, що 22 березня люди Януковича в Конституційному суді на прохання людей Януковича з парламенту втретє спробують скасувати люстрацію, яка спрямована проти них же. Це і є реванш, який відбувається за участі нинішніх керівників держави, — говорить Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет».

Нагадаємо, що 6 діючих членів КСУ – це судді, які з 2010 по 2013 рік ухвалили 5 рішень, що дозволили Віктору Януковичу отримати повний контроль над всіма гілками влади: сформувати парламентську більшість, надати майже необмежені повноваження Президенту, замінити все керівництво центральних органів виконавчої влади, обмежити право особи на захист в суді своїх інтересів, «вручну» регулювати рівень соціальних виплат і унеможливити проведення місцевих виборів в Києві. Конституційний суд стосовно розгляду люстраційного закону збирався у квітні 2015 року та у жовтні 2015, проте громадськості вдалося відстояти Закон. 23 жовтня КСУ оголосив перерву у розгляді Закону для вивчення можливості розгляду клопотання щодо відводу 7 суддів КСУ у зв’язку з конфліктом інтересів. Відповідне клопотання було подане головою Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції Єгором Соболєвим. 22 березня Конституційний суд продоижть розгляд справи: https://www.facebook.com/events/1707862319484236/

Документ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа