Табір «Джура 2013: Волинська Січ»

DSC_0246

Днями завершився Всеукраїнський збір дитячої військово-патріотичної гри «Джура – 2013: Волинська Січ». Цього року він проходив на Волині у місті Дубно. 22 юнацькі рої з’їхалися з усієї України, аби позмагатися у вправності, знайти нових друзів та набратися козацького гарту.

Цей табір став справжньою подією для Дубна, незважаючи на те, що він відбувався паралельно із фестивалем «Тарас Бульба». Юнаки та дівчата привертали увагу місцевих жителів своїми стройовими піснями, змаганням «лава на лаву», яке проводили в захисному рові під Дубенським замком, своїми одностроями та яскравими футболками «Джури» з гаслом гри «Мужність Шляхетність Відвага».

Цьогорічне таборування тривало аж десять днів. За цей час хлопці та дівчата з різних куточків України мали нагоду не лише позмагатися, але і перезнайомитися та потоваришувати.

Учасники збору «Джура 2013: Волинська Січ» прибули на запрошення Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді. У підготовці та проведенні збору брали участь різні громадські організації: Центр Національного Відродження, Спілка Української Молоді в Україні, Пласт, МНК, Національний альянс, Бойовий Гопак, козацькі організації, які входять до складу Ради козацьких отаманів України. Особливу допомогу організаторам надала Дубенська міська рада на чолі з головою Василем Антонюком.

За фінансової підтримки народного депутата України Олега Канівця і добродія Сергія Бондарчука, голови фонду «Нові традиції», та сприяння Міністерства оборони України, Рівненської ОДА, учням були створені відповідні умови для проживання, змагань та успішного виконання програми таборування.

Ось що каже Похідний Отаман табору Анатолій Грива:

«Цьогорічна «Джура-2013» відрізняється від усіх попередніх тим, що її фінансування здійснювалося майже повністю за рахунок громадських організацій, спонсорів і самих учасників, але рої приїхали, взяли активну участь і навіть не хотіли їхати додому. В таборі створилася своєрідна українська республіка зі своєю владою і всім було там комфортно. У цьому році вперше запровадили передачу влади від «старшої» старшини виборній старшині (за козацьким звичаєм), яка була обрана зі складу таборовиків. Вони діяли добу і в цілому успішно.

Варто зазначити, що гра набуває обертів. У 2014 році згідно наказу МОН будуть проводитися обов’язкові обласні етапи гри по всіх областях України, тож збір почав набирати рис методичного навчального збору…»

До гри долучилися багато волонтерів не лише з числа молодіжних організацій, але і вчителі, спортсмени, військовики.

Вже традиційно кожна громадська організація опікується своїм напрямком.

Так інтелектуальний змаг «Відун» вже котрий рік поспіль готують представники молодіжної організації СУМ в Україні, «Ватру знайомств» – пластуни, руханку – Бойовий Гопак, а МНК допомагає у проведенні теренової гри. Особливістю цьогорічного таборування є проведення Квесту представниками Дубненської міської організації «Національний Альянс».

Відвідали табір і наші митці: Іван Канівець презентував фільм «Українська революція», а Тарас Компаніченко з гуртом «Хореа козацька» ознайомив з українською музикою козацької доби та часів УНР.

З нагоди збору завітав до Дубно Роман Круцик, який в рамках екскурсії у Дубенському замку представив учасникам таборування свою музейну експозицію «Народна війна». Отже учні змогли не тільки позмагатися, але отримати багато нової для себе інформації.

Вже вп’яте в команді табору працює сумівець Олег Юрченко. Цього року він обіймав посаду бунчужного.

«На мою думку, цього року «Джура» пройшла дуже вдало. Рої були підготовлені, а це свідчить про те, що з ними займалися протягом року, а не привезли абикого. Принаймні таких більшість. Дуже добре, що місцева влада нас підтримувала: завезли воду, туалети, прибрали територію, поставили охорону. Така гра потрібна для того, аби наші діти виховувалися патріотами і були готові захищати свою Батьківщину, щоб знали свою історію і традиції. А Всеукраїнський етап важливий ще й тим, що люди з різних областей мають можливість обмінятися досвідом, а діти знаходять нових друзів. Це сприяє зміцненню зв’язків між регіонами країни, адже їхнє покоління знатиме, що на сході чи на заході немає ворогів, а є багато друзів».

Та головними на таборі, звісно ж, були самі учасники. Саме задля них це робиться, вкладаються такі зусилля в підготовку та проведення. І досвід показує, що все недарма. Ось що каже один із таборовиків Роман Віштал із рою «Нечаївці», Вінницька область:

«Табір сподобався, адже замість тогорічних 5 днів нам виділили цілих 10. Початок виявився не дуже райдужним, так як свою ділянку для табору потрібно було очистити самим, а сміття там і різного виду будяки додали роботи і так стомленим з дороги джурам. Щодня вирубували чимало сухих дерев для вогню. Діти швидко зуміли адаптуватися до таких умов і відчували себе, як риба у воді. Проте найцікавіше почалося у заключній частині патріотичного табору під час змагань «Квест» та «Теренова гра» рої перезнайомились.

Деякі керівники були незгодні з результатами конкурсів та суддівством, але головний суддя наголошував часто на тому, що ми тут не за призами а за знайомством та для загартовування духу козацького. Тому кубки не головне, на мою думку. Кожен залишив частинку свого серця і в останній день віддали б усе за продовження. Я сподіваюсь, що з плином часу зв’язок між джурами буде лише збільшуватися і ми виростемо міцним майбутнім нашої держави».

А найкращий результат цьогоріч показала команда із приймаючого міста «Дубравці» – вони отримали аж 5 нагород-кубків за різні призові місця.

Людмила ЮРЧЕНКО

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа