Суспільству важко погодитися з відчуженням ГТС

1decem-logo

Про це йшлося на прес-конференції, проведеній під егідою ініціативної групи «Першого грудня» з участю Богдана Гаврилишина, Олександра Тодійчука та Михайла Гончара.

5 червня 2013 року в «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція провідних експертів галузі — президента Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-Club» Олександра Тодійчука, директора енергетичних програм центру «Номос» Михайла Гончара та учасника ініціативної групи «Першого грудня», одного із засновників Міжнародного економічного форуму в Давосі Богдана Гаврилишина.

Богдан Гаврилишин підкреслив, що місія ініціативної групи «Першого грудня» — духовне та моральне відродження країни: «Ми реагуємо на події, пропоновані рішення, які торкаються інтересів цілого суспільства і де є питання, які вимагають моральної і етичної поведінки, тобто правди, прозорості, поваги до суспільства та окремих громадян».

Громадськість глибоко стурбована непрозорістю дій і задумів щодо майбутнього української газотранспортної системи, — підкреслили учасники прес-конференції. Від ГТС залежить уся національна економіка, а тому контроль за нею є фактором національної безпеки.

Богдан Гаврилишин, один із засновників Міжнародного економічного форуму в Давосі, наголосив, що за нинішніх обставин суспільству важко погодитися з будь-якою формою відчуження ГТС (продаж, приватизація, спільне управління), зважаючи на негативний досвід приватизації в Україні і враховуючи негативні наслідки таких дій у сусідніх європейських державах.

«В умовах аномально високої газоємності економіки України, газ та магістральні трубопроводи є політичним та економічним чинником. Хто володіє ГТС, той володіє універсальним ключем доступу до промислових активів країни. ГТС має буде збережена у державній власності за будь-яких обставин», — сказав Михайло Гончар, директор енергетичних програм центру «Номос».

Учасники прес-конференції нагадали: ГТС є власністю, яка належить усьому українському народові. «Де факто це національна компанія і формально кожен з нас є її акціонером, а тому суспільство має право і повинно отримати вичерпну інформацію про плани її реформування, брати участь у прийнятті рішення. Зважаючи на багато помилок, які допускали різні уряди, таке серйозне рішення про передачу газотранспортної системи під вплив іншої компанії має бути відкрито обговорене з усією аргументацією, у першу чергу з тим, щоб не допустити серйозних помилок», — говорить Олександр Тодійчук, президент Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-Club».

На думку експертів, головним орієнтиром є виключно додержання національних економічних і безпекових інтересів країни. «А будь-хто із приватних власників слабший у захисті інтересів, ніж держава», — підкреслив Олександр Тодійчук.

Експерти також звернули увагу на вразливе становище держави Україна у цій сфері, адже в країні відсутня довгострокова стратегія енергетичного розвитку і безпеки. «Цей факт свідчить про провал державної політики у сфері», — наголошено на прес-конференції.

«Особлива відповідальність перед майбутнім країни лежить на політикумі, — підкреслили громадські діячі та експерти, — приймаючи стратегічні рішення, українські політики повинні дбати про зміцнення незалежності України, не допустити обмеження суверенітету та свободи дій».

Михайло Гончар, зокрема, сказав: «Газовий сектор має бути реформований відповідно до європейських директив, зобов’язань України в рамках членства в Енергетичному співтоваристві, щоб стати сумісним із енергетичним простором ЄС». «Росія і Газпром відстали від України у впровадженні світових стандартів регулювання галузі, спільне з ними управління нашою ГТС відкине Україну назад», — додав Олександр Тодійчук.

Богдан Гаврилишин також звернувся до громадськості активно висловлювати свою позицію.
«
Стурбованість ситуацією навколо ГТС стосується не лише громадян-власників ГТС та споживачів газу, але й найширших підприємницьких кіл країни. Контроль за ГТС, який перебуває в руках крупного іноземного монополіста з власними комерційними інтересами, несе потенційні ризики і небезпеку для переважної більшості українських підприємців, чию вигоду можна буде обмежити силовими методами».

Received from [email protected] Wed, 5 Jun 2013 06:04:13 -0700 (PDT) X-Originating-IP: [62.244.5.50]

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа