Сумарна допомога Україні від країн НАТО в часи війни склала близько 1 млрд. доларів

Як правильно інформувати населення східної України про НАТО: експерти ділилися досвідом з освітянами Запоріжжя та Маріуполя, де за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні відбулися круглі столи на тему: «Співпраця Україна-НАТО в 2014-2016 рр.: практичні аспекти, здобутки,  перспективи». В заходах взяли участь студенти, викладачі, журналісти, громадські діячі (зокрема, й від руху «Вільні Люди»), експерти, були прочитані лекції, відбулися дискусії, було також проведено презентації проекту «NATOQuest» та часопису «Шлях Перемоги», на шпальтах якого часто можна знайти цікаву і неупереджену інформацію про Північно-Атлантичний Альянс.

15420995_1166569766729719_6249052754986964920_n

В заходах, які гостинно приймали Запорізький національний університет та Маріупольський державний університет, взяли участь Сергій Пархоменко, координатор громадської ініціативи «Атлантичний інформнаступ», директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД, редактор Української інформаційної служби, Михайло Колібабчук, автор проекту «NATOQuest», секретар депутатської групи міжпарламентських зв’язків між Україною та Естонією, голова ГО «Чорноморська бізнес-ліга» та президент Українсько-словацького центру партнерства.

Акцент під час заходів робився на протидії гібридній війні Росії проти України, зокрема – на інформаційній складовій цієї війни.

За словами Сергія Пархоменка, саме НАТО з-поміж усіх міжнародних організацій надало найбільшу допомогу Україні. Зокрема, сумарна допомога країн НАТО Україні в часи війни склала близько 1 млрд. доларів.

«Це кошти – на військові та довкола військові потреби Україні. Це і допомога країн НАТО амуніцією, технікою, медикаментами, одягом, це і кошти трастових фондів НАТО, це і допомога з реабілітації та лікування українських військових та членів їх родин за кордоном, це і кошти на реалізацію безпекових проектів українських громадських організацій, це і підтримка таких силових структур, як поліція, СБУ, навчання та перенавчання наших силовиків за стандартами Альянсу західними фахівцями. І, що важливо знати, ці кошти не треба повертати, на відміну від кредитів від МВФ! Це все кошти, що вкладені в розвиток нашого війська», – наголосив експерт.

«Звичайно, про ці факти мало знають пересічні громадяни. Причина – поширення російської пропаганди в ЗМІ сходу України, які перебувають під контролем чиновників та бізнесменів, що підтримували режим Януковича. Основні меседжі цих медіа – інтеграція в НАТО ще більше посилить конфронтацію з Росією, отже, Україні треба повернути так званий «позаблоковий статус». Але цей «статус» якраз і призвів до того, що в 2014 році у нас практично не було армії, та й у фінансовому плані кожному громадянину він обійдеться в 10 разів дорожче, ніж членство в Альянсі», – вважає Михайло Колібабчук.

Учасники круглих столів дійшли висновку, що вирішити ситуацію з посиленням інформування населення про НАТО, ЄС, поширення державницької позиції в медіа, пропагування національно-патріотичного виховання зможе питоме збільшення українського, зокрема – україномовного контенту на ТБ, в пресі, в інтернеті. Зокрема, завдяки децентралізації з місцевих бюджетів можна взяти більше коштів на створення громадських медіа.

15418549_1169520799749780_6579822460852684421_o

Також необхідно посилити кримінальну відповідальність ЗМІ за умисне перекручення інформації, що може нести загрозу інформаційній безпеці країни.

15492212_1167546879965341_5589692851109019367_n

За словами народного депутата, члена депутатського обєднання «Наступ» Ігоря Артюшенка, парламентарями робляться і будуть робитися нові кроки в законодавчій сфері для захисту інформпростору держави.

Проректор Запорізького національного університету Геннадій Васильчук в свою чергу оголосив про запуск в університеті проектів, спрямованих на захист українського кіберпростору.

Ректор Маріупольського державного університету Костянтин Балабанов наголосив, що його ВНЗ також буде долучатися до проектів в рамках трастових фондів НАТО, які будуть спрямовуватися на протидію російській пропаганді.

Сергій Багряний, УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа