Спільне проведення акцій з союзниками Л/ДНР не хвилює польський Інститут Нацпам’яті

2012.01.13.004-640x320Марш Орлят проходить щорічно у Перемишлі під патронатом президента міста Перемишля та Інституту Національної Пам’яті у Ряшеві та інших організацій. Попри патріотичний характер події, цього року не обійшлося без провокаційних гасел. ПРОстір звернувся за коментарем до Інституту Національної Пам’яті у Ряшеві, який так само прийняв патронат над маршем.

— Інститут Національної Пам’яті в Ряшеві взяв патронат над маршем Орлят у Перемишлі пам’яті героїв львівських і перемиських Орлят до 89-ої річниці битви під Нижанковичами. У цій битві загинули розвідники і учні з Перемишля і околиць. Перед маршем відбулася костельна служба на честь жертв, — коментує ситуацію Даріуш Бишук, голова Архівного відділу ІПН у Ряшеві.

Бишук завірив, що організатори повідомили ІПН про патріотично-навчальний характер події. Проте перед маршем інституція не мала інформації про те, що будуть вживатися антиукраїнськи вигуки. — Позиція Інституту така: не варто вважати бандерівців за весь український народ, адже вони теж мають відношення до загибелі багатьох українців і в своєму суспільстві їх по-різному трактують, про що говорить, наприклад, професор Віктор Поліщук чи благословенний єпископ Григорій Хомишин.

Голова Архівного Відділу також наголосив, що Інститут Національної Пам’яті приймає патронат над подіями, які популяризують історію Польщі та її героїв. — Марш завжди закінчується згадуванням жертв братовбивчого польсько-українського конфлікту та інших його жертв, без огляду на національність.

Щодо зв’язків різних польських націоналістичних кіл з сепаратистами так званих «ДНР/ЛНР» Інститут повідомив, що це не в його компетенції. — Варто звернути увагу на те, що питання сепаратизму — це виключно проблема внутрішніх взаємин інших держав, які знаходяться поза компетенцією і інтересами Інституту Національної Пам’яті, — говорить Даріуш Бишук.

Нагадаємо, 10 грудня в Перемишлі націоналістські організації, серед яких: «Всепольська молодь» (пол. — «Młodzież Wszechpolska») та «Національно-радикальний табір» (пол. — «Obóz Narodowo-Radykalny (ONR)»), організували Марш перемиських і львівських орлят, присвячений пам’яті молодих мешканців Перемишля і Львова, котрі загинули у 1918 році. За словами організаторів, у марші взяла участь приблизно 1 тис. осіб.

Генеральне консульство України у Люблині та Об’єднання українців у Польщі звернулися до представників польської влади із проханням розслідувати заклики до ненависті на національному ґрунті. Основою для цього став опублікований в інтернеті відеозапис, виконаний, імовірно, з вікна Українського народного дому в Перемишлі. Саме на цьому записі чути викрик «Смерть українцям».

Владислав ЦОВМА, Ряшів, prostir.pl

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа