Сьогодні публічна дискусія до 77-ї річниці створення Карпатської України

Чи могла встояти Карпатська Україна?

Публічна дискусія до 77-ї річниці проголошення її незалежності

15 березня

18.00

Музей історії Києва

вул. Б. Хмельницького, 7

Вхід вільний

Плакати часів Карпатської України

Закарпатський край у ХХ столітті відіграв вагому роль в історії українського державотворення. Коротке існування Карпатської України як окремої держави у 1939 році стало символом національних прагнень українців напередодні глобального світового конфлікту. Більше того – боротьба карпатських січовиків проти угорської агресії була першим випадком збройного опору гітлерівським планам з перекроювання кордонів у Європі напередодні Другої світової війни

2016 рік Український інститут національної пам’яті запропонував вважати Роком Державності України. Річниця створення Карпатської України – одна з ключових дат у цьому році.

Публічна дискусія, організована Інститутом національної пам’яті у партнерстві з Музеєм історії Києва та Cultprostir HUB, – це спроба зрозуміти, чи могла опинитися й чому не опинилася Карпатська Україна серед європейських держав, що з’явилися на політичній мапі внаслідок перекроювання Європи ІІІ Райхом.

Участь у розмові візьмуть Андрій Руккас, доцент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, та Олександр Пагіря, автор книги про Карпатську Україну. Модератор дискусії – Сергій Громенко, Український інститут національної пам’яті.

Експерти також говоритимуть:

– які плани щодо Карпатської України мали Гітлер і Сталін?

– чому Радянський Союз не був зацікавлений в існуванні Карпатської України?

– чи могла Карпатська Січ відбити угорську агресію?

– чому українці Закарпаття, на відміну від австрійців і чехів, стали до збройної боротьби за свою незалежність?

– і нарешті, чи наблизило проголошення Карпатської України початок Другої світової війни?

Публічна дискусія «Чи могла встояти Карпатська Україна?» (подія у мережі Фейсбук) відбудеться у рамках проекту «Історія: (не)засвоєні уроки». Це цикл регулярних публічних заходів Українського інституту національної пам’яті та його партнерів, спрямованих на популяризацію історії та подолання історичних міфів.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа