Що таке “французький парадокс”?

Людина, що дбає про здоров’я та намагається дотримуватися правильного харчування, зазвичай цікавиться дієтами країн з високою тривалістю та якістю життя. До цього списку зокрема належить Франція. Хоча, на перший погляд, раціон французів не виглядає найздоровішим: багато жирних сирів, соусів та підливок, жирне м’ясо – гуска, качка, свинина, традиційна фуа-гра, м’ясні паштети, знамениті багети з білого борошна та масляні круасани. Французи – відомі гурмани та сибарити, вони не вбиваються у спортивних залах та не чахнуть на дієтах. Як їм вдається залишатися стрункими, здоровими, жити до 80+ та радіти життю? До речі, найстаріша людина у світі – Жанна Кальман, яка дожила до 122 років, також француженка.

У 1991 році керівник французького Інституту Досліджень Властивостей Вина професор Серж Рено в інтерв’ю американському телеканалу CBS оприлюднив проміжні результати досліджень Інституту з 1978 року. Він стверджував, що у людей, які вживають 1-2 бокали червоного сухого вина на день, нижче рівень серцево-судинних захворювань та довша тривалість життяу порівнянні з тими, хто п’є більше або менше. Інтерв’ю мало ефект вибуху бомби. Феномен отримав назву “французький парадокс” і викликав жвавий інтерес у суспільстві та значно підвищив рівень продажів червоних вин у США.

Але до зниження серцево-судинних захворювань у Сполучених Штатах, на жаль, це не призвело. Експерти вважають, що справа не тільки у вині, а, скоріше за все, у середземноморській дієті. Хоча французький раціон харчування дійсно багатий на жири, вони натуральні та легко засвоюються, на відміну від більш поширених в Америці трансжирів, які підвищують рівень шкідливого холестерину (ліпопротеїнів низької щільності – основних переносників холестерину у крові).

Так, вино містить антиоксиданти, що певною мірою впливають на зниження рівню “поганого” холестерину у крові. Найвідоміший з них – ресвератрол, який за результатами експериментів збільшує тривалість життя бджіл, мух та мишей. Але, щоб отримати дозу ресвератролу, пропорційну тій, що давали піддослідним тваринам, людині потрібно випити 40 літрів червоного вина, а білого – ще більше. Не треба забувати, що у 2 бокалах вина (по 150 грамів) міститься 30 грамів чистого спирту. Цю цифру ВООЗ називає “нешкідливою” для здоров’я. Хоча багато спеціалістів вважає, що не буває “нешкідливої”, тим більше “рекомендованої” дози алкоголю. Так, як депресант, етиловий спирт може на короткий період пригнічувати стрес, але потім ситуація тільки погіршується. Вживання вина певною мірою розслабляє, тому що впливає на рецептори гамма-аміномасляної кислоти, яка відповідає за баланс збудження-гальмування нервової системи. Алкоголь викликає відчуття ейфорії, створюючи короткочасну гіпоксію (кисневе голодування) мозку.

Організм повністю засвоює алкоголь, і це погано впливає на печінкові клітини, а Міжнародна агенція по дослідженню рака вважає алкоголь канцерогеном.

Тож, секрет французької дієти – не червоне вино, це свіжа риба та багато зелених овочів (французи обожнюють салати), оливкова олія, фрукти, мало цукру. Порції невеличкі, і головне, їх з’їдають не поспішаючи. Важливо і те, як французи ставляться до процесу вживання їжі: для них це велика насолода, ніхто не відчуває провини за те, що з’їв щось калорійне. Це позбавляє від стресу, котрий негативно впливає на травлення та метаболізм. І головне – ніяких перекусів між основним прийманням їжі. Діти змалечку звикають до досить суворого режиму харчування, і майже ніщо не в змозі його порушити. Вся Франція вранці легко снідає, вдень (13.00-14.00)— гарно, не кваплячись, обідає в компанії колег або друзів, а увечері – у родинному колі вечеряє, обговорюючи події дня.

Стаття від електронного видання МедПравда.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа