Що собою являє герпес насправді і чому він небезпечний

Зазвичай герпесом називають невеликі хворобливі бульбашки на губах і обличчі, які з’являються при застуді. Насправді існує набагато більше різновидів і всі вони не такі нешкідливі, як можуть здаватися. Це поширене і серйозне вірусне захворювання, яке серед інфекцій займає друге місце після грипу. Воно викликане підступним вірусом, що передається від хворої людини до здорової. Зараження відбувається шляхом попадання частинок патогену на слизові оболонки рота, носа, очей або, наприклад, статевих органів. При ослабленому імунітеті позаклітинні агенти моментально активізуються і можуть призводити до тяжких наслідків. Боротися з ними допомагають специфічні і неспецифічні імуномодулятори, які доступні у вільному продажу: https://www.apteka24.ua/medikamenty/immunomodulyatory/interferony/.

Лікування герпетичної інфекції є комплексним, всі медикаменти призначає тільки лікар. Частина з них противірусні і впливають безпосередньо на патоген. Інші створюють умови для змін у клітинах і підвищення природного захисту. Під дією спеціальних ліків клітинні мембрани видозмінюють структуру і створюються перешкоди для проникнення вірусних частинок. Це дозволяє попередити серйозні ускладнення при герпесі, який поступово поширюється по всьому організму, локалізується в різних областях і вражає їх. Небезпека залежить від конкретного типу вірусу, кожен з яких по-своєму себе проявляє.

Типи герпесу і симптоми

Після проникнення в організм інфекційні агенти починають розноситися по ньому разом з кров’ю, проникають в органи і вбудовуються в нервові клітини. У тканинах інфекція затаюється до сприятливих умов. Як тільки знижується імунний захист, вона починає розмножуватися і викликає характерні симптоми:

  • на обличчі – висипання локалізуються на крилах носа, на губах, в порожнині рота, спочатку з’являється незначне відчуття печіння і свербіння, утворюються невеликі бульбашки з прозорою рідиною всередині, яка з часом починає каламутніти, через кілька днів бульбашки лопаються, залишаються виразки і покриваються скоринкою, але після відторгнення не залишається ніякого сліду;

  • на статевих органах – з’являються висипання на шкірі і слизових оболонках, можливий біль при сечовипусканні, виділення з домішкою гною, збільшення прилеглих лімфатичних вузлів, іноді бульбашки вражають сідниці, стегна, слизову оболонку піхви у жінок і крайню плоть, головку статевого члена у чоловіків;

  • на тілі – герпес проявляє себе висипанням на грудях, з одного боку, по ходу ребра, в рідкісних випадках на шиї, його супроводжує сильний біль, рідше вірус зачіпає очні нерви.

Перший і другий тип об’єднуються під загальною назвою «вірус простого герпесу», третій називається оперізуючим. Інші типи – від 4-го до 8-го – можуть викликати лімфому, інфекційний мононуклеоз, дитячу розеолу, саркому Капоші, а з одним з них пов’язують синдром хронічної втоми. При характерних ознаках важливо своєчасне звернення до лікаря, який допоможе впоратися з хворобою і не допустити ускладнень. Після обстеження призначаються відповідні лікарські засоби з урахуванням індивідуальних потреб. Це можуть бути як мазі, креми, гелі, так і таблетки для ефективного комплексного лікування.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа