СБУ презентує книгу за матеріалами кримінальної справи про Голодомор-геноцид

20 листопада, четвер

11.00

у Центрі культури і мистецтв СБУ

(вул. Ірининська, 6)

 

Видання про Голодомор 1932-1933 років в Україні підготоване за матеріалами кримінальної справи № 475, що має назву «Геноцид 1932-1933 років в Україні». Справа стосується вчинення злочину геноциду в Україні.

На круглому столі вчені, журналісти та представники громадськості обговорять стан дослідження цього періоду в Україні, наявні архівні документи, міфи і стереотипи, які часто супроводжують вивчення цього питання. Також вшанують пам’ять загиблих під час Голодомору.

Присутні обговорять останні наукові дослідження, присвячені опору геноциду, який чинив український народ. Зокрема, селянські повстання 1930-1932 років, які охоплювали Дніпропетровщину, Донеччину, Чернігівщину, інші регіони центральної та східної України. Викликані сталінською колективізацією, репресивними практиками тоталітарного режиму, вони жорстко придушувалися органами ҐПУ, радянською владою.

Участь візьмуть: Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет, слідчі СБУ, які розслідували кримінальну справу щодо геноциду українського народу у 1932-33 роках, директор Архіву СБУ Ігор Кулик. До обговорення запрошені представники наукових кіл, громадськості, історики, архівісти, журналісти.

Нагадуємо, що цього року відновлено вільний доступ до розсекречених у 2008—2010 роках документів колишньої радянської спецслужби — ЧК-НКВД-КҐБ, які зберігаються в Архіві СБУ. Сталий доступ до цих матеріалів повмає бути гарантований кожному на виконання Законів України та Рекомендації №R(2000)13 Комітету міністрів Ради Європи країнам-членам стосовно європейської політики доступу до архівів. Вона передбачає обов’язкову можливість дізнатися об’єктивну інформацію про елементи своєї історії, як невід’ємну ознаку демократії. Для цього в Україні започатковано процес виведення історичних архівів з-під відання сучасних спецслужб. Ініціатори переконані, що такий крок не лише допоможе глибше дізнатися про минуле країни, але й буде однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів та спеціальних служб незалежної України.

Організатор Служба безпеки України.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа