Розпочала діяльність “акція заради Криму”

Від сьогодні окупаційна влада Криму зупиняє діяльність багатьох незалежних ЗМІ в Криму. Зокрема, припинить діяльність перший і єдиний кримськотатарський телеканал “ATR”, дитячий канал “Lale”, радіостанції “Meydan” та “Лідер FM”, друковані видання “Авдет”, “Къырым” та інші. Окупаційна влада не реєструє ці ЗМІ та повертає їм реєстраційні документи, навіть не розглядаючи їх.

Саме тому представники громадських організацій та органів державної влади об’єднались в ініціативу «Crimea Action Group» заради захисту інтересів держави, прав громадян, свободи ЗМІ в анексованому Криму.

Метою об’єднання є комплексне інформування міжнародного співтовариства про ситуацію в Криму, а також представництво в міжнародних судах та організаціях кримських ЗМІ та людей, права яких було порушено окупаційною владою Криму. Найбільш дієвими, вважають члени ініціативи «Crimea Action Group», є звернення до Європейського суду з прав людини та Комітету ООН з прав людини.

Також учасники прес-брифінгу закликали Міністерство закордонних справ України порушити на наступній сесії Генеральної асамблеї ООН питання про звернення до Міжнародного суду ООН за консультативним висновком про незаконність анексії Криму збройними силами Росії.

Юридичні консультації будуть надаватись на базі новоствореного Центру «Кримські студії імені Ісмаїла Гаспринського». Центр був нещодавно створений в Києво-Могилянській академії за підтримки Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу та «Кримського інституту стратегічних досліджень».

Інформаційний супровід ініціативи забезпечить «Кримський інститут стратегічних досліджень» за підтримки Міністерства інформаційної політики України.

Сергій Костинський, радник Міністра інформаційної політики України, експерт “Кримського інституту стратегічних досліджень”: «”Crimea Action Group” – це неформальний механізм співпраці університетського, аналітичного і державного середовищ в інтересах Криму. Основне завдання нашої роботи – створити замкнений цикл вироблення та імплементації рішень щодо анексованого півострова. Ще одним завданням є цілеспрямоване інформування про дані рішення міжнародне співтовариство. Ми оцінюємо ситуацію в Криму не просто як остаточне довершення знищення свободи слова і ЗМІ в Криму, але і як цинічну розправу над кримськотатарським народом, над жителями Криму».

Сергій Петухов, юрист, викладач Національного університету “Києво-Могилянська академія”, співзасновник проекту “Кримські студії ім. Ісмаїла Гаспринського”: «В Києво-Могилянській академії відкрилися «Кримські студії» – міждисциплінарна програма дослідження питань, пов’язаних з Кримом В рамках Студій особливу увагу буде приділено політичним та юридичним аспектам незаконної анексії Криму та умовам існування півострову в режимі військової окупації. Студії стануть місцем зібрання експертної думки та вироблення стратегії повернення Криму та захисту інтересів людей, що там проживають».

Арсен Жумадилов, Завідуючий Відділом забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарского народу, координатор “Кримського інституту стратегічних досліджень”: «Анексований Крим потребує якісних юридичних наробок з орієнтацією на вирішення проблем – від моніторингу і аналітики до рекомендацій і дій. Дані наробки мають розповсюджуватись серед представників влади, які тим чи іншим чином стикаються з проблемою Криму. В свою чергу, Уповноважений Президента є впливовим міжнародним актором, який буде ефективно доносити і актуалізувати ці напрацювання на міжнародному рівні».

Сергій Костинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа