Громадськість озвучила вимоги Євромайдану — програму негайних перетворень країни після перемоги революції

Представники громадськості озвучили так звану «Програму революції» — план негайних перетворень країни після перемоги революції. Цю програму запропоновано Громадським сектором Євромайдану та небайдужими активістами, щоб, по-перше, унеможливити повторення трагічних подій 30 листопада, а також усіх тих злочинів, котрі коїлися протягом 23-х років української незалежності.

Як зазначають у Громадському секторі Євромайдану, цей документ — програма докорінної зміни системи, щоб надалі ніхто не міг використовувати державу як інструмент для придушення своїх противників чи для суперзбагачення.

«Програма, яку ми пропонуємо, — фахова розшифровка мети Революції: “За що ми боремося?”. Це проект документу, котрий регламентує дії нової влади з першого дня, коли буде повалено стару (відставка або втеча Януковича). Це майже готова основа для кількох десятків законопроектів, в тому числі і змін до Конституції, та інших нормативно-правових актів, котрі потрібно приймати, починаючи з першого дня роботи нових органів влади», — розповів Ігор Луценко.

Громадські активісти переконані, що з поваленням режиму Януковича революція лише почнеться. І тому треба мати дуже конкретні вимоги, що треба робити після зміни цієї влади. Ці зміни орієнтовані на забезпечення неможливості повторення кривавих подій 30 листопада на Майдані, а також для перетворення країни бодай на найближчих кілька років, щоб вивести її із затяжної політичної кризи.

«Для нас важливо не лише змінити прізвища політичних лідерів, а змінити загалом політичну систему. Тому ми маємо говорити не лише про перемогу Майдану, але й про ті дії, які потрібно буде робити відразу після перемоги. Зараз громадськість разом із політиками має сідати за стіл переговорів і спільно обговорювати, як будемо змінювати нашу країну на краще», — сказав Володимир В’ятрович.

Юрист Андрій Козлов також наголосив: «Якщо нам вдасться викласти у вигляді законів цю програму, то в країні з’являться чіткі, прозорі правила гри, які дозволять людям ставитися один до одного з більшою повагою і довірою. Ця програма має стати певною мірою дороговказом, як розвиватися країні надалі».

«Ми робили і робимо все, щоб ця революція закінчилася перемогою. Активно працюємо “в полі”, в таборовому містечку, щоб Майдан як чинник впливу на владу, опозицію і міжнародну громадськість продовжував існувати. Водночас ми розуміємо, що повинні запропонувати сценарій подій після цієї перемоги, щоб у повній мірі нею скористатись. Ми сподіваємось, що таким чином нам не доведеться через кілька років знову виходити і виводити людей на Майдан», — підсумував Володимир В’ятрович.

Про підготовку такого документу було озвучено на брифінгу в Будинку профспілках 7 грудня, після цього програму удосконалили. Повністю вимоги змін в країні після перемоги Майдану є опубліковані в інтернеті, вони відкриті для обговорень. Документ буде представлено депутатам Європарламенту у Страсбурзі 11 грудня під час офіційної зустрічі, участь в якій візьмуть активісти Громадського сектору Євромайдану Ганна Гопко та Ольга Галабала.

Дана програма дій продовжує та розширює вимоги, висунуті раніше представниками української інтелігенції до лідерів опозиції у вигляді петиції «Завдання 5/12». Нагадаємо, серед авторів тексту петиції та підписантів були: письменники Юрій Андрухович, Ірена Карпа, Вікторія Наріжна, Сергій Жадан, Олександр Ірванець, Олександр Бойченко, Тарас Прохасько, Андрій Бондар, музиканти Сашко Положинський, Каша Сальцова, Антін Мухарський, журналісти Юрій Макаров, Роман Скрипін, Ірина Славінська, Ігор Луценко, художник Олександр Ройтбурд, історик Володимир В’ятрович, громадські діячі Ольга Галабала, Ганна Гопко, Олександр Ломако. Політична опозиція пізніше заявила, що «сприйняла до виконання» дану петицію.

На Майдані Незалежності, де триває протест проти режиму та за європейський вибір України, працює Громадський сектор Євромайдану. Зараз він функціонує у дерев’яних будиночках поруч з ялинкою на Майдані. Там розміщено інформаційний центр, пункти реєстрації волонтерів, запис на поселення, видача агітаційної продукції, прийом та видача теплого одягу та інше. Громадський сектор Євромайдану солідарний із спільними політичними вимогами із людей з різних міст України та опозиційних партій. Засадничим принципом нашої діяльності є ненасильницький спротив. Волонтерів просимо підходити до дерев’яних будиночків на Майдані.

Прес-центр Громадського сектору Євромайдану

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа