Результати міжнародного моніторингу виборів Президента України

26 травня о 12:30 в приміщенні УНІАН відбулась прес-конференція для оголошення результатів міжнародного моніторингу виборів Президента України. У прес-конференції взяли участь: Людмила Козловська, президент Фонду «Відкритий Діалог», Андрій Пилипенко, аналітик Фонду «Відкритий Діалог», Барбора Боднарова, Словаччина, міжнародний спостерігач Фонду.

Повне відео з прес-конференції можна знайти тут: https://www.youtube.com/watch?v=ja_wIKboe7w&feature=youtu.be

22-25 травня Фонд «Відкритий Діалог» в Україні провів короткострокову місію моніторингу передвичої ситуації та процедури підрахунку голосів на виборах Президента України та виборів у місцеві органи влади. Волонтери Фонду та запрошені міжнародні спостерігачі знаходилися у 5 містах України – Вінниці, Чернігові, Львові, Києві та Одесі.

Метою проведення спостережної місії був незалежний аналіз можливості підготовки позачергових президентських виборів та вільного волевиявлення українських громадян в умовах анексії Криму, дестабілізації Південних та Східних регіонів України та перешкоджанню проведенню передвиборчої кампанії проросійськими терористами та сепаратистсткими силами, в умовах прямого тиску з боку Росії, та присутності російських військ на кордоні з Україною.

Виняткове значення цих виборів для легітимізації органів влади в Україні спонукало центральну та місцеву владу зробити акцент на організації безпеки волевиявлення. З іншого боку матеріально-технічне забезпечення, доступність процесу голосування та підготовка членів виборчих комісій не були організовані належним чином. Це спричинило величезні черги, затримку в видачею бютелетів та значні технічні ускладнення в процесі підрахунку голосів. Були зафіксовані випадки відсутності людей у списках виборців, на дільницях відсутня інформація про кандидатів на місцеві вибори, тощо.

За результатами спостережної місії Фондом «Відкритий діалог» створено звіт, попередній варіант якого можна знайти в додатку

скачати тут:  ODF_prelim_report_elections_2014

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа