Reuters: Українська греко-католицька церква відкидає документ Ватикану про одностатеві шлюби

same-sex-marriages

23 грудня (Reuters) – Глава католицької церкви східного обряду України в суботу заявив, що документ, схвалений Папою Франциском цього тижня, який дозволяє благословення для одностатевих пар, не стосується його церкви та її вчень.

Верховний Архиєпископ Святослав Шевчук сказав, що документ Ватикану «тлумачить пастирське значення благословень у Латинській Церкві», але не згадує про питання, що стосуються Східної, або Греко-Католицької, Церкви.

«Таким чином… ця Декларація стосується виключно Латинської Церкви і не має юридичної сили для вірних Української Греко-Католицької Церкви», – йдеться у заяві Шевчука.

Він сказав, що благословення не може бути відокремлене від вчення церкви і «жодним чином не може суперечити вченню Католицької Церкви про сім’ю як вірний, нерозривний і плідний союз любові між чоловіком і жінкою».

Церква східного обряду проводить богослужіння за обрядами, подібними до православної віри, але перебуває в сопричасті з Римом на підставі угоди 16 століття. У радянські часи церква була переведена в підпілля через репресії, і зараз вона налічує близько 4,5 мільйонів парафіян, або приблизно 10% населення України.

У документі доктринального офісу Ватикану говориться, що римо-католицькі священики можуть уділяти благословення одностатевим парам, якщо вони не є частиною регулярних церковних ритуалів чи літургій.

Там говорилося, що такі благословення будуть ознакою того, що Бог приймає всіх, але їх не слід плутати з таїнством гетеросексуального шлюбу. Права геїв досягають певного прогресу в Україні та інших країнах колишнього Радянського Союзу за межами Росії.

Президент України Володимир Зеленський висловив прихильність до захисту прав геїв, але виключив внесення змін до Конституції, які дозволять одностатеві шлюби, поки в країні триває війна.

Репортаж Рона Попескі Редагування Кріса Різа

Оригінальний документ становища УГКЦ читайте тут: УГКЦ не буде благословляти одностатевих шлюбів – Святослав, офіційно

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа