Проект Voїny: держава і суспільство мають вшановувати кожного загиблого

У Києві стартував проект Voїny – громадська ініціатива зметою гідного вшанування пам’яті загиблих воїнів АТО. Ініціаторами проекту виступила агенція Ріпаблік, Громадська спілка “Корпус захисників Революції Гідності” та Юридична компанія “Правовий Альянс”.

Проект закликає до впровадження уніфікованої церемонії поховання та системи роботи із сім’ями загиблих, а також популяризації інформації про загиблих героїв, зокрема через методи патріотичного виховання.

За даними пошукової гуманітарної місії “Евакуація 200”,на четвертий рік війни в Україні досі відсутні уніфікована церемонія поховання, належна система оповіщення родин про загибель військових, а також подальша робота з сім’ями для надання психологічної підтримки та вшанування пам’яті членів їх родин. Показовим прикладом є прощання з полеглими на Майдані Незалежності в Києві, коли поруч із траурною церемонією проходять народні гуляння. “Церемонія поховання солдата повинна викликати почуття патріотизму навіть у тих, хто лише побічно знайомий із війною на Донбасі. Цей ритуал може стати потужною інформаційною зброєю. Тому я вважаю, що навіть загиблий воїн не випускає зброю зі своїх рук”, – пояснює керівник пошукової гуманітарної місії “Евакуація 200” Павло Нетьосов.

У рамках проекту, зокрема, ведеться робота зі зміни нормативно-правової бази для гідного вшанування загиблих. “Для того щоб запрацював державний механізм гідного вшанування загиблих героїв, необхідно змінити нормативну базу. Із подібними викликами в цій чутливій сфері Україна не стикалась за часів Незалежності. Наше завдання – “вшити” національну ідею, символи та ритуали в правове поле і впровадити правильні обов’язкові алгоритми в життя”, – розповідає про мету проекту перший заступник голови”Корпусу захисників Революції Гідності” Олексій Бежевець.

Для заохочення суспільства до вшанування пам’яті загиблих створено інтерактивну мапу з місцями пам’яті по всій Україні, серед яких є алеї, меморіали, меморіальні комплекси, меморіальні дошки, пам’ятні знаки, пам’ятники, стели тощо. Ця мапа разом з історіями людей, які зберігають пам’ять про загиблих, міститься на сайті Voїny.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа