Президенту Української Головної Визвольної Ради Кирилові Осьмаку відкрили меморіальну дошку на батьківщині

меморіальна дошка Осьмаку у приміщенні Полтавського політехнічного коледжу

Не питай, що Україна зробила для тебе, спитай – що ти зробив для неї, – таке життєве кредо мав Президент Української Головної Визвольної Ради (УГВР)  Кирило Осьмак. Майбутній борець за незалежність України у хх столітті з 1908-го по 1910 рік навчався у Полтавському Олександрівському реальному училищі (нині – політехнічний коледж). Тож облаштували меморіальну дошку в холі першого поверху коледжу. Урочисту церемонію відкриття організували Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті (УІНП) та Полтавський політехнічний коледж Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

«Уродженець містечка Шишаки на Полтавщині Кирило Осьмак-багатогранна особистість, одна із провідних постатей українського визвольного руху. Це – людина двох етапів боротьби за незалежність від Москви у 20 столітті.

УГВР

Один із фундаторів Української Центральної Ради. Вчений-аграрій, укладач українського термінологічного сільськогосподарського словника із 40 тис назв. Але в історію увійшов, передусім, як Президент УГВР – підпільних уряду і парламенту Української Повстанської Армії. Після одного із кровопролитних боїв УПА із загонами НКВС його схопили. 1944-го засуджений сталінським судом як «ворог народу» та ув’язнений на 25 років. Закатували комуністичні кати українського Героя у російській в’язниці «Владімірскій централ».

Олег Пустовгар(1)

У Шишаках йому установлено пам’ятний знак і перейменовано одну із вулиць. У межах декомунізації, у 2016 році, у Полтаві теж названо одну із вулиць обласного центру на честь Кирила Осьмака. У 2014 році створено документальний фільм з циклу «Поборники незалежності. Полтавщина»,розповів Олег Пустовгар, ініціатор появи нового місця пам’яті, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті у Полтавській області. За його словами, з бюджету на створення пам’ятної дошки кошти не витрачалися. Це, зокрема, гроші активістів Полтавської організації ОУН, викладачів і студентів коледжу та співробітників Інституту нацпам’яті.

«Ми фактично є правонаступниками Олександрівського реального училища, де навчався Осьмак. Пишаємося видатними земляками, які боронили Україну. Переконаний, що наші студенти повинні знати й пам’ятати, наскільки важко далася нам незалежність», – підкреслив Директор Полтавського політехнічного коледжу Олександр Пітяков.

Світлана Маєвська, викладачка Полтавського політехнічного коледжу

«Кирило Осьмак навчався на сільськогосподарському відділі Олександрівського реального училища і був одним із найуспішніших його учнів. Після закінчення вступив до аграрної академії і далі працював за спеціальністю. Вже тоді формувався його світогляд як українського патріота, це – людина, яка почала робити українську революцію ще до початку цієї революції»,додала викладачка коледжу Світлана Маєвська.

Присутні вшанували память Президента УГВР хвилиною мовчання. Через скайп-відео-зв’язок до церемонії долучилася громадська діячка, біограф і дослідниця життя й діяльності свого батька Наталія Осьмак (м. Київ).

Наталія Осьмак, донька Кирила Осьмака-скайп-включення

Подякувала дирекції коледжу, Інституту нацпамяті та ОУН за вдало підібрану світлину та за збереження пам’яті про тата. «Дуже подобається фото, яке використали для цієї дошки. Це фото десь 1923-1925 років, яким я батька бачила на фотографіях. Бо я не знала його, я жила без батька»,−сказала пані Наталія. До речі,окрім світлини Героя на дошці зображено й офіційну печатку Президії УГВР, що її виготовив підпільний художник УПА Ніл Хасевич.

Читайте також 

У виконанні студентів коледжу звучали уривки з поеми «Кирило Осьмак» авторства класика української літератури Дмитра Павличка.

129444986_3526247034119464_8117489529985031671_n

Нагадаємо, з ініціативи УІНП ювілей Кирила Осьмака (130-річчя з дня народження) цьогоріч відзначається на державному рівні згідно з Постановою Верховної Ради про пам’ятні дати та ювілеї у 2020 році.

Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа