Президент звільнив «недолюстрованого» СБУшника Ратієва, Довженка зберіг на посаді

Сьогодні, 14 квітня, Президент Петро Порошенко звільнив “недолюстрованого” Сергія Ратієва з посади начальника Управління Служби безпеки України у Вінницькій області. Ратієв є суб’єктом Закону «Про очищення влади», оскільки з 20 квітня 2010 по 2 вересня 2013 очолював Управління СБУ у Вінницькій області. Після вступу люстраційного закону в дію він мав бути звільнений протягом 10 днів, проте весь цей час Президент зберігав його на посаді.

Про застосування до Ратієва норм Закону «Про очищення влади» в Наказі Президента не сказано нічого (http://www.president.gov.ua/documents/1452016-19925).

При цьому на своїй посаді залишається начальник Управління СБ України в Чернігівській області Олександр Довженко. Цю посаду він обіймає з вересня 2013 року й мав бути звільнений ще у минулому році, оскільки під час Євромайдану не звільнився за власним бажанням.

В СБУ на запит Громадського люстраційного комітету повідомили, що 9 вересня 2015 року до АПУ було надіслано пропозицію щодо звільнення Довженка з посади. У жовтні 2015 року в АПУ зазначили, що подання про його звільнення опрацьовується відповідним департаментом. Через два місяці було направлено повторне звернення, проте в Адміністрації Президента зауважили, що люстраційну перевірку щодо Довженка ще не проведено.

Після звернення до АПУ Голови парламентського антикорупційного комітету Єгора Соболєва стосовно незвільнення Довженка з посади, отримано відповідь, що наразі розглядається доцільність застосування заборони, передбаченої частиною 3 ст.1 Закону «Про очищення влади» та подальшого проходження Довженком військової служби в органах державної безпеки України. Подібна схема затягування люстрації вже використовувалась Адміністрацією Президента України, наприклад, щодо Командувача сухопутних військ ЗСУ Анатолія Пушнякова. Очевидно, що Довженка також планують вивести з-під люстрації.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа