Президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій здійснив візит до Сербії

5-6 березня 2018 р. Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій здійснив візит до Бєлграду і Нового Саду, Сербія, метою якого було просування актуальних українських питань перед владними структурами Сербії та зміцнення співпраці з українською громадою.
Під час зустрічей з державними високопосадовцями Сербії Президент СКУ подякував Сербії за гуманітарну підтримку України щодо внутрішньо переселених осіб. Евген Чолій також представив нинішню ситуацію на Донбасі та в Криму, пов’язану з триваючою агресією Російської Федерації, яка є серйозною загрозою не лише для України, але й для Сербії. Президент СКУ закликав Сербію, яка хоче вступити до ЄС, підтримати рішення ЄС щодо ситуації у Східній Україні та в Криму. Разом з цим Президент СКУ підкреслив значні досягнення України в реформуванні та модернізації одночасно з протидією збройній агресії Російської Федерації на Сході України. На завершення Евген Чолій висловив готовність до співпраці з Сербією, яка вже є кандидатом на отримання членства в ЄС до 2025 р., щоб допомогти Україні досягнути подібної перспективи.
Church in Novi Sad
5 березня 2018 р. Президент СКУ відвідав Новий Сад, був присутній на Службі Божій у Греко‑Католицькій Церкві св. Апостолів Петра і Павла, а відтак мав громадську зустріч у приміщенні цієї церкви. У зустрічі взяли участь зокрема Апостольський Екзарх для греко‑католиків у Сербії Владика Юрій Джуджар, духовенство Греко-Католицької Церкви у Воєводині та президенти і представники різних громадських організацій, включно й складових організацій СКУ – Товариства української мови, літератури і культури “Просвіта” та Союзу русинів-українців Сербії, а також Національної ради української національної меншини та Національної ради русинської національної меншини. Під час цієї зустрічі Евген Чолій поінформував про працю СКУ та мав нагоду глибше ознайомитися з українським громадським життям у Сербії. Цю зустріч висвітлювали україномовні засоби масової інформації, включно й програми Радіо-Телебачення Воєводини.
Президент СКУ також мав зустріч з Послом України в Сербії Олександром Александровичем, з яким обговорив шляхи сприяння тому, щоб позиція Сербії щодо російської гібридної агресії цілком співпадала з позицією ЄС у цьому питанні.
Рівнож у Посольстві Канади в Сербії Президент СКУ мав зустріч з Тимчасово повіреним Посольства Канади в справах у Сербії, Македонії та Чорногорії Брайяном Ебелем, під час якої висловив вдячність за провідну роль Канади в підтримці України, включно й щодо захисту її територіальної цілісності.
Цього дня Евген Чолій також мав нагоду обговорити з Президентом Світового Конґресу Сербів (СКС) Зораном Йовічичем та представниками громадянського суспільства Сербії діяльність СКУ та СКС.
6 березня 2018 р. Президент СКУ дав інтерв’ю для Радіо-Телебачення Сербії.
У окремих зустрічах разом з Президентом СКУ взяли участь Перший секретар з політичних питань, культурного співробітництва та зв’язків зі ЗМІ Посольства України в Сербії Наталя Маркевич; Голова складової організації СКУ в Сербії, Товариства української мови, літератури і культури “Просвіта”, Мирослав Гочак, та Директор Представництва СКУ зі зв’язків з міжнародними організаціями в Брюсселі Марина Ярошевич.
“Зустрічі в Сербії були конструктивними та дозволили на різних рівнях обговорити шляхи подальшої співпраці в актуальних українських питаннях, а зокрема посилити підтримку України у зв’язку з російською гібридною агресією,” – заявив Президент СКУ Евген Чолій.

Список осіб, з якими зустрівся Президент СКУ:
Александрович Олександр, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Сербія
Булатович Раде, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Сербія в Україні

Viček
Вічек Анамарія, Державний секретар Міністерства освіти, науки та технологічного розвитку Республіки Сербія
Владика Джуджар Юрій, Апостольський Екзарх для греко-католиків у Сербії
Ґолубович Данило, Радник Міністра європейської інтеграції Республіки Сербія
Ебель Брайян, Тимчасово Повірений Посольства Канади в справах в Сербії, Македонії та Чорногорії
Йовічич Зоран, Президент Світового Конґресу Сербів
Льяїч Расім, Віце-прем’єр-міністр Республіки Сербія, Міністр торгівлі, туризму та телекомунікацій Республіки Сербія
Медяк Владімір, Віце-Президент Міжнародного європейського руху (Сербія)
Мілачич Юґослав, Радник Міністра європейської інтеграції Республіки Сербія
Міскович Дам’ян, Старший науковий співробітник Центру міжнародних відносин та сталого розвитку
Паунович Сюзана, Директор Управління з прав людини та національних меншин Республіки Сербія
Растовац Сіамашвілі Тамара, Голова Департаменту з питань ОБСЄ та Ради Європи при Міністерстві закордонних справ Республіки Сербія
Селакович Нікола, Генеральний секретар Президента Республіки Сербія

Čanak
Чанак Ненад, Депутат Народних Зборів Республіки Сербія, Голова Комітету з європейської інтеграції

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа