Плата за удавану передвиборчу стабільність – післявиборча девальвація, вважає президент Асоціації українських банків

«Тема дефолту для України не є лише теоретичним питанням», – переконаний президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Про це він заявив 25 жовтня під час прес-конференції. За його словами, доходність урядових зобов’язань дорівнює дефолтного рівня. Майже 50 млрд. грн. урядом залучено з внутрішніх ринків. Середня зважена доходність в національній валюті складає 13,5%, в доларах – 9%. Такі процентні ставки є дефолтними, – наголошує експерт.

 

Також президент АУБ наголосив на небезпеці політики штучного утримання курсу гривні. За його словами, курс утримувався за рахунок пригнічення національної економіки. Водночас приріст гривні в економіці і банках був загальмований. «Видимість стабільності гривні за штучною «дамбою» НБУ – це удавана стабільність, яка закінчується. Ми швидко зрозуміємо, що такого робити було не можна. Всі ми змушені будемо платити за це. Пригнічення економіки, курсовий та інфляційний удар – це та подвійна плата за удавану передвиборчу стабільність, яку всім нам доведеться сплатити. Така політика призведе до колапсу в Україні», – переконаний експерт.

 

На переконання Сугоняко, наразі перед НБУ стоїть завдання утримати стабільним курс гривні до закінчення виборів. Після ж виборів вони змушені будуть його відпустити. Далі утримувати його вони не зможуть, адже реальний курс значно вищий. І це боляче вдарить як по гривні, так і по населенню, і ті «потьомкінські дєрєвні» з удаваною стабільністю курсу будуть змиті хвилею девальвації та інфляції.

 

За розрахунками АУБ, девальвація гривні може сягнути 30%, тобто 10,5 грн. за долар. Такі розрахунки АУБ підтверджує й інвестбанк Goldman Sachs, експерти якого вважають, що оптимальним для закриття дефіциту поточного рахунку і ослаблення тиску на платіжний баланс може бути девальвація гривні на 30%.

 

Як відомо, напередодні виборів НБУ по суті заборонив банкам продавати валюту на суму, більше ніж ними буде куплено за день у населення. А оскільки населення зараз не несе на продаж валюту, то й банки не можуть її продавати. За словами Сугоняко, ця штучна ситуація, створена НБУ, веде до тінізації ринку й активізації «мінял». По суті, ми повертаємось до початку 1990-х рр. Сьогодні у багатьох банках курс гривні вже сягнув 8,19 за долар, але навіть за таку ціну його неможливо легально придбати. Купити долар сьогодні можна фактично лише у «мінял», які беруть вже 8,22 грн. за долар.

 

 

Прес-служба

Асоціації українських банків

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа