Підсумок двох років: за терор проти Євромайдану ніхто не покараний

Результат розслідувань топ-корупції до і після Євромайдану та результат розслідування терору Євромадану, на яких ця топ-корупція захищалась, – нульовий. Ніхто з високопосадовців не був покараний, не сів у в’язницю, за жодною справою не було винесено відповідного вироку. Про це на брифінгу заявив голова комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв.

Політик нагадав, що влітку з метою контролю за провадженнями, відкритими ГПУ, СБУ та МВС, було створено реєстр «Іменем України», в який включені резонансні справи по топ-корупції та терору Майдану. В цей Реєстр внесено 71 справу по ТОП-корупції, а 37 проваджень стосуються злочинів часів Євромайдану.

 

Соболєв зазначив, що у зв’язку з невстановленням місцезнаходження підозрюваного 25 досудових розслідувань було зупинено. Серед фігурантів таких проваджень: екс-Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, екс-Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко, екс-Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, колишній командир роти спецпризначення «Беркут» в місті Києві Дмитро Садовник та інші.

 

В свою чергу член правління «Центру протидії корупції» Олександра Устінова наголосила, що в контексті роботи Генеральної прокуратури та санкційного списку результат навіть менше, ніж нуль, — це мінус. «Крім того, що нічого не робилося, зроблені речі, які допомогли частині людей вийти з-під санкцій і повернути своє майно», – наголосила експерт. Частина посадовців уникла відповідальності, оскільки не було встановлено їхнє місцезнаходження.

 

Вона привела приклад народного депутата Сергія Клюєва, якого фактично випустили з країни і нічого з його майна не було заарештовано. «Навіть якщо б зараз правоохоронці захотіли його арештувати, вони не зможуть, оскільки разом з поданням про зняття депутатської недоторканності не було подання від Генпрокурора на арешт. Він був зроблений пізніше і відкликаний», – розповіла експерт.

 

Устінова також зазначила, що в санкційному списку знаходяться 29 осіб, з 6 вже зняли санкції через бездіяльність ГПУ. «Якщо в березні не буде судових рішень по всім іншим людям з санкційного списку, всі санкції будуть зняті європейськими країнами. Відповідальність за це лежатиме не тільки на Генеральній прокуратурі, а й не Президенті України», – наголосила вона. Наразі подання в суди є тільки відносно Віктора Януковича та Раїси Богатирьової.

 

Правозахисник, координатор адвокатів родичів Героїв Небесної Сотні Тарас Гаталяк зауважив, що майданівські справи розслідують 18 слідчих, загалом в Управлінні спецрозслідувань ГПУ працюють 50 осіб, хоча для ефективної роботи штат повинен становити близько 200 осіб.

«Одна із причин того, що немає результатів, – це колапс правоохоронної системи. Має чітко проявлятись незалежність Генеральної прокуратури, слідчих та судів», – наголосив він.

 

Нагадаємо, що Реєстр «Іменем України» було створено за ініціативи голови антикорупційного комітету Єгора Соболєва і вперше оприлюднено 10 липня 2015 року. Станом на листопад список включає 107 кримінальних проваджень, які розділені на дві категорії: масштабна корупція колишніх та нинішніх політичних еліт та порушення громадянських прав активістів Євро— та Автомайдану. Постійна адреса реєстру: http://cases.fightcorruption.org.ua

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа