Парламент Литви засудив грубі і системні порушення прав людини, особливо кримських татар і етнічних українців, в Криму

Про це на сторінці у Facebook написав народний депутат, Уповноважений  Президента України з питань кримськотатарського народу Мустафа Джємілев.

«Литовський Парламент засудив грубі і системні порушення прав людини, особливо кримських татар і етнічних українців, в Криму. У вівторок парламентарі прийняли відповідну резолюцію, за яку проголосувало 90 депутатів. Жодного голосу проти, двоє утрималися», – написав парламентар.

«Зокрема, у документі зазначається, що після окупації Криму Росією, жителі, які відмовилися прийняти російське громадянство, відчувають дискримінацію, великі труднощі в усіх сферах політичного, суспільного та економічного життя, не можуть отримати освітні, медичні, соціальні та інші послуги, а вживання кримськотатарської та української мов в школах і ЗМІ обмежується», – зауважив народний депутат.

Також Мустафа Джемілєв повідомив про зустріч лідерів кримських татар з Президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайте.

12963441_1201571916521487_5270389925847340483_n-e1460462468399

За словами парламентаря, Президент Литви обговорила з учасниками зустрічі  вкрай складне становище корінного народу Криму після окупації півострова з боку Росії, серйозні порушення прав людини і порушення демократичних свобод.

«Литва рішуче засуджує незаконну окупацію і анексію Криму. Ми рішуче підтримуємо кримських татар і всіх жителів України, які в даний час стикаються із складними проблемами. Ми дотримуємося послідовної позиції щодо санкції проти Росії, вони не можуть бути скасовані до тих пір, поки не будуть повністю виконанні Мінські угоди і поки триватиме протиправна окупація Криму», – сказала Даля Грібаускайте.

Як повідомив Мустафа Джемілєв, Президент Литви висловила серйозну занепокоєність інтенсивною мілітаризацією Криму. Півострів перетворено у російську військову базу. Після окупації тут розгорнуто 24,5 тисячі військовослужбовців і озброєння охоплює майже весь Чорноморський регіон.

“За словами Президента, Крим може стати осередком підбурювання нестабільності і розширення вогню в регіоні”, – резюмує лідер кримських татар.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа