«Освіта все вище і вище!» – у Львові вимагали «покращення» вищої освіти

6 червня

13:00

площа перед пам’ятником Івану Франку

м. Львів

 foto_17

Вишикувані в рядочок, з транспарантами та кульками, вдягнуті «по формі» — молоді люди крокували в ногу та слухняно виконували все, що наказував їм керівник акції. Так громадські активісти хотіли показати, що чекає студентів, викладачів та загалом освіту, якщо байдуже спостерігати за тим, як міністерство освіти на чолі з Дмитром Табачником руйнують галузь.

Саме ті, хто раніше організовував протести проти дій міносвіти, сьогодні організували ходу на підтримку Дмитра Табачника та його діяльності. «Освіту — все вище і вище!», «Заплатив – поступив!», «Заплатив — захистив!», «Викладачу, не кумар!», «Досить думати — за нас подумають краще!» — під такими транспарантами крокувала колона. Вимагали відмінити студентські стипендії, студентське самоврядування, не давати можливості викладачам надто ретельно готувати свій предмет і займатись додатковою науковою діяльністю. Вимагали на базі Львівського національного університету створити зразково-показовий ВНЗ казарменого типу – усе, як наказував їм у мегафон ведучий.

Врешті, за сценарієм акції, терпінню слухняної колони настав кінець. Коли ведучий почав вимагати в студентів не думати нічого, про що не говорять викладачі, у викладачів – не говорити нічого, що не санкціоноване адміністрацією вишу, а в адміністрації – беззаперечного послуху і сліпого захоплення всіма кроками міністерства – молодь збурилась і пожбурляла всі транспаранти у ведучого.

«Якщо хтось дорікне, що ми зводимо все до абсурду, то хочу сказати, що творці цього абсурду — керівництво міносвіти та автори законопроекту «Про вищу освіту» від Партії регіонів та й сам Президент. Ми нічого не вигадуємо, все, про що ми говоримо — небезпеки, закладені в цей законопроект, в «Національний план дій на 2013» В. Януковича, в цілий ряд наказів міносвіти» — коментує акцію її ведучий Юрко Шивала.

Окреме занепокоєння в активістів викликає ситуація, що виникла в Львівським національним університетом імені Івана Франка. Створена міністерством ситуація, коли виш залишився без керівництва і через це не в змозі ані пройти акредитацію, ані отримати держзамовлення на наступний набір студентів – сприймається однозначно як спроба тиску на «непокірний» університет. Напередодні акції стало відомо, що міністерство нарешті оприлюднило інформацію про конкурс на заміщення посади ректора. У «Відсічі» обіцяють: «в будь-якому разі, ми інформуватимемо студентів про загрози, які нависли над їх альма-матер. Зараз головне не допустити подальшого тиску на університет, і тут своє слово повинні сказати студенти».

foto_19

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа