Оголошення та нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу етноблогерів у межах здобуття Відзнаки імені Олександра Капіноса

Відзнаки імені Олександра Капіноса

4 вересня об 11:00 у Києві, у приміщенні Інформаційно-виставкового центру Музею Майдану (Будинок профспілок – майдан Незалежності, 18/2) відбудеться урочисте нагородження переможців конкурсу на здобуття третьої Відзнаки імені Героя Небесної Сотні Олександра Капіноса.

У межах заходу переможці, учасники конкурсу та їхні батьки відвідають з екскурсією алею Героїв Небесної Сотні та народний Меморіал, вшанують героїв ударами у Дзвін Гідності. Вони також завітають до Музею Івана Гончара на особливу програму з традиційними співами, танцями та забавами, майстер-класами з виготовлення глиняних свищиків, малюнку на склі.

Чотирьом призерам конкурсу організатори приготували подарунки – брендовані конкурсною айдентикою смартфони та запрошення на майстер-клас із відеомонтажу. Його проведе Дарина Кульчицька, авторка та режисерка проєкту “Характери Гідності” та кліпу “Сторожа Гідності”, присвячених Героям Небесної Сотні. Також можливість взяти участь у майстер-класі із відеомонтажу отримають найактивніші учасники конкурсу.

Завданням Відзнаки імені Олександра Капіноса є збереження національної пам’яті українського народу, формування та розвиток національної свідомості громадян, підтримка проєктів, спрямованих на систематичні зміни в громадах через реалізацію освітніх, культурних, соціальних, екологічних ініціатив.

Цьогоріч у межах Відзнаки провели Всеукраїнський конкурс етноблогерів на честь Сашка Капіноса. До участі запросили дітей та підлітків віком від 7 до 17 років з усієї України.

Ідея цьогорічного конкурсу – заохотити дітей створювати контент на тему української традиційної культури у соціальній мережі Instagram. Таким чином популяризувати вивчення і збереження культурної спадщини українського народу – живих давніх традицій, звичаїв, обрядів, народних танців та пісень, гри на традиційних народних інструментах, народних ремесел.

Завданням учасників було розпитати у батьків, бабусь, дідусів, старших людей про те, як раніше святкували Різдво, Великдень та інші народні свята, як називався одяг, в який вбиралися, посуд, в якому готували та споживали їжу, які готували страви, про родинні реліквії, які передаються від покоління до покоління, старовинні дитячі ігри, особливості побуту, народних ремесел і традиційних знань, діалекти української мови і місцеві говірки, народні обряди чи пісні. Другим важливим завданням для дітей та молоді було цікаво розповісти про ці явища в Instagram.

“Ми йшли до цього урочистого дня довго і напружено, але водночас з великою надією і передчуттям радості. Прагнули не просто залучити до традиції вшанування Героїв Небесної Сотні школярів, а створити умови, аби діти самі віднайшли найактуальніші для них способи пам’ятання. Так наш інформаційний простір поповнився багатьма сотнями фото- і відеоблогів з різних регіонів, міст, сіл, середовищ. Учасники конкурсу пізнавали рідний край і його етнотрадиції у пам’ять про їхнього сучасника Сашка Капіноса, виявляючи хист, знання і позицію, набуваючи новий важливий досвід – бути свідомими, активними і відповідальними громадянами, люблячими традиції свого народу і готовими захистити свою країну”, – говорить член журі Конкурсу, генеральний директор Національного музею Революції Гідності, етнолог, кандидат історичних наук Ігор Пошивайло.

На конкурс зареєструвалися 240 дітей з усіх областей України. За 55 днів етнодосліджень (з 5 квітня до 30 травня) учасники створили близько півтори тисячі дописів.

“Коли ми вимріювали конкурс, то ще повністю не могли передбачити, які важливі результати він дасть. У блогах учасники висвітлювали для читачів красу українських традицій. Та разом з тим вони стежили за дописами один одного, коментували та підтримували – так формується справжня спільнота етноблогерів. А з підтримкою та порадами досвідчених блогерів, що є амбасадорами конкурсу, ця спільнота стає ще міцнішою. Тому з радістю можемо сказати, що мрія Сашка Капіноса про те, аби діти та молодь цікавилися нашими традиціями, здійснюється”, – розповідає Олена Котляр, кураторка Відзнаки імені Олександра Капіноса.

Заявки оцінювало фахове журі, до якого увійшли провідні етнографи, фольклористи, музеєзнавці, блогери, культурні діячі України та рідні Героїв: Петро Гончар, Данило Гайдамаха, Олена Капінос, Ігор Пошивайло, Мирослава Вертюк, Дарина Кульчицька, Тетяна Пошивайло, Тетяна Фірлей, Наталія Хоменко, Сусанна Карпенко, Олена Котляр, Валерій Гладунець.

Амбасадорами конкурсу виступили відомі українські TikTok- та Instagram-блогери, учасники проєкту “Галас”: Данило Гайдамаха (відомий під псевдонімом “Чорнобровий”), який за допомогою своїх відео надихає людей говорити українською, Тетяна Фірлей та Анастасія Свідерська.

Нагадаємо, що Відзнака імені Олександра Капіноса заснована у 2018 році. Організатори: Громадська організація “Родина Героїв “Небесної Сотні”, Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності, Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара”, Мистецьке об’єднання “Глечик”. Натхненниками Відзнаки є Олена Котляр і Родина Сашка Капіноса.

Проєкт “Відзнаки Героїв”, зокрема Відзнака імені Олександра Капіноса втілюється завдяки фінансовій підтримці небайдужих людей!  Доброчинцями цьогорічного конкурсу стали:

  • родини Героїв Небесної Сотні – Олександра Капіноса, Володимира Кульчицького,  Ігоря Бачинського, Олександра Царька, Сергія Дідича, Якова Зайка, Миколи Дзявульського, Устима Голоднюка, Валерія Опанасюка, Івана Бльока; доброчинниця Світлана Климчук  та невідомі доброчинці;

  • працівники Національного музею Революції Гідності та працівники Національного центру народної культури “Музей Івана Гончара”;

  • кураторка та ідейна натхненниця проєкту  “Відзнаки Героїв” Ольга Климко;

  • Голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко.

Усі зацікавлені можуть дивитися трансляцію на фейсбук-сторінках Відзнаки імені Олександра Капіноса, Національного музею Революції Гідності та Інформаційно-виставкового центру Музею Майдану.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа