Одесити впорядкували старовині козацькі цвинтарі

На Україні здавна прийнято перед Світлим Хрестовим Воскресінням впорядковувати могили рідних і близьких. Але не варто забувати і про своїх давніх пращурів. Такої думки дотримуються й активісти «Чорноморського гайдамацького з’єднання», яке очолює отаман Сергія Гуцалюк.  За його ініціативою кількасот одеситів вийшли на прибирання на цвинтарі Сотниковської січі, який знаходиться під Одесою біля Шкодової гори. Цвинтар було засновано ще в 18 столітті. Та збереглися 205 старовинних надгробків, вирізаних із вапнякових глиб, на 33 хрестах все ще зберігаються і написи.

Як завжди, не обійшли своєю увагою сучасні козаки і цвинтар у селі Нерубайському. Тут перші захоронення козаків з’явилися ще до знищення Запорожської Січі – самий древній надгробок датований 1771 роком. Серед могил зустроічаються хрести грецькі, мальтійські, трилистні, шести- і восьмиконечні, круглі, променеві і навіть з півмісяцями. Декан історичного факультету Одеського університету В’ячеслав Кушнір відзначає, що це свідчить не лише про заможність козаків, а й про те, що ці люди прийшли сюди із різних регіонів, і що вони мали досвідчених майстрів та ідеальний матеріал – вапняк. Ці захоронення описав відомий одеський краєзнавець Роман Шувалов і, дякуючи його роботам, вони тепер значаться як пам’ятники народної архітектури.

На жаль, як стверджують спеціалісти, до 70% цвинтарів XVIII-XIX століть на території області перебувають у зоні активної господарської діяльності. Їх оскверняють, розтягують на бдматеріали, поверх старих могил виникають нові захоронення. У Нерубайському навіть частину унікальних кам’яних хрестів комунальники звалили в кучу будівельного сміття.

Завершували свої толоки активісти трапезою з традиційник козацьким кулішем. Напослідок, вони пообіцяли проводить такі заходи регулярно.

Сергій Горицвіт

1 Прибирання на козацькому цвинтарі

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа