Одесити вшанували Кобзаря під гаслом «Борітеся – поборете!»

Квітами, віршами, виставками, мітингами, виставою і навіть збройовим залпом вшанували Одесити Т.Г.Шевченка з нагоди 201-ї річниці від дня його народження.
Першими, як водиться, прийшли до пам’ятника Кобзареві у парку культури, що носить його ім’я, керівники міста і області. На мій погляд, цього разу їхнє пошанування було менш офіційним, ніж у попередні роки, бо до участі в акції вони залучили багато громадських організацій і саме їхнім представникам надали слово. Лунали поезії Тараса Шевченка та пісні на його вірші. А потім усі присутні заспівали Державний гімн України. І чи не вперше при виконанні Славеня чиновники тримали правицю біля серця і на заклик «Слава Україні» дружно відповідали «Героям слава!». Пролунав збройовий залп, і перед монументом урочистим військовим маршем пройшли бійці Національної гвардії та курсанти морської академії.
Далі свою урочистість провели активісти «Правого сектору» та партії «Свобода». Після покладання квітів і виконання Славеня з промовою виступив голова Одеської обласної організації ВО «Свобода» Павло Кириленко. Він наголосив, що гідним вшануванням 200-річчя Шевченка в минулому році стала перемога над кримінальним режимом Януковича, однак аби сповна віддати шану національному Пророку українці мають запанувати на власній землі.
«За останній рік відбулись кардинальні зімни в суспільстві, у свідомості громадян – ті, хто мав стати патріотами стали ними, вороги відповідно – ворогами, зрадники – зрадниками. Шевченко залишив нам програму дій і філософію життя. Він закликав діяти, а не скиглити і нарікати, вставати та боротися проти соціального і національного гніту, який досі триває. Форма гніту помінялась, але суть не змінилась. Нам напевно треба більше читати Шевченка аби збагнути, що до влади не можна допускати неукраїнців за духом. Бо лише національна справедлива держава з національним проводом на чолі укріпить нашу державність, забезпечить поступальний розвиток та переможе зовнішніх недругів», – зазначив свободівець.
А після цього біля пам’ятника Кобзарю більше години тривав конкурс-концерт читців творів поета, в якому мали змогу взяти участь усі бажаючі. Увечері у приміщенні товариства «Просвiта» відбувся літературно-музичний вечір. Там науковець Сергій Шелухін прочитав свій реферат «Значення Шевченка в лiтературi як народного поета», а потім виступили хоровий колектив товариства та кобзар із Чернігівщини Григорій Ткаченко.  У ці ж дні на сцені українського театру ім. В.Василька грали виставу «Весни Тараса». Це музично-драматична фантазія за споминами сучасників Шевченка, документами і його поезіями.
Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа